Publicerad: 2022-04-27

Ny musik för och med unga röster

Sverige har en stolt tradition av välskriven musik för barn och ungdomar. Initiativet Ny musik för unga röster vill utveckla och berika musikrepertoaren för barnkörer. Som ett led i detta arrangeras den 7 maj konserten Vi är blommor på Folkoperan i Stockholm där elever från Adolf Fredriks Musikklasser tillsammans med Folkoperans orkester och Stockholms Saxofonkvartett uruppför nyskriven musik signerad Karin Rehnqvist, Georg Riedel, Benjamin Staern, Paula af Malmborg Ward, Britta Byström och Marie Samuelsson.

Konserten ingår i Svensk Musikvårs satsning Ny musik för unga röster som inleddes våren 2021 i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Föreningen Svenska Tonsättare. Syftet med satsningen är att skapa högkvalitativ musik för barnröster och denna konsert är ett musikaliskt möte där musiken har växt fram i ett nära samarbete mellan elever, musiklärare, musiker och tonsättare.

Vi vill bidra till att utveckla sångrepertoaren för barn och unga genom att beställa nya verk från några av Sveriges främsta tonsättare. Vår förhoppning är att denna konsert ska bli en katalysator för att fortsätta vår stolta tradition av välskriven, rolig och engagerande musik för barn och unga. säger Jörgen Pettersson, initiativtagare till projektet.

Projektet anknyter till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella projekt Sjungande barn, vars mål är att alla barn skall få ökad tillgång till sin röst med musiken som resurs för självförtroende och hälsa.

– Rösten är en livslång följeslagare och vikten av att barn får möjlighet att utveckla sin röst genom sång kan inte nog understrykas. Att bereda tillgång till välskriven ny musik är ett sätt att stimulera utvecklingen i en positiv riktning säger Susanne Rydén, preses i Kungl. Musikaliska Akademien.

Inför konserten ger Sjungande barn ett fortbildningstillfälle om att skriva musik för barn. Seminariet, som filmas för digital publicering, riktar sig till tonsättare och tonsättarstuderande, musiklärare och körledare.

Tonsättaren Britta Byström menar att det är viktigt, och helt naturligt, att ny musik inte bara komponeras för det professionella musiklivet, utan även skrivs för amatörer och för barn och unga.

Det är en kontakt som är viktig att hålla levande – både för dem som sjunger och spelar och för oss tonsättare. Att försöka skriva tekniskt enkla stycken, som likväl har finess och konstnärligt djup, är en svår uppgift!, kommenterar Byström.

FST är starkt engagerad i frågor som rör återväxt, utveckling av tonsättarrollen och nya konstnärliga uttryck. Vi är väldigt glada över det nya initiativet ”Ny musik för unga röster” som kommer att öppna upp lyssnandet och ge eleverna möjlighet att fördjupa sig inom konstmusikens mångfald, kommenterar Martin Jonsson Tibblin, ordförande Föreningen Svenska Tonsättare.

Anna Sivers, musiklärare, Adolf Fredriks Musikklasser säger:

Konserten Vi är blommor ligger nära mitt hjärta. Att få ta med mig mina elever in i nya världar är kanske det viktigaste jag kan bidra med. Det är både spännande, läskigt och jättekul, precis som musik skall vara.

– Barn förtjänar välskriven musik som är anpassad till deras röstläge, säger tonsättaren Benjamin Staern.

 

”Vi är blommor” 7 maj kl 14.00 på Folkoperan.

Medverkande:

Sång och orkester:
Elever från Adolf Fredriks Musikklasser 5EF och 9AB
Adolf Fredriks flickkör
Folkoperans orkester
Stockholms Saxofonkvartett
Dirigenter och instuderare från Adolf Fredriks Musikklasser:
Lina Sandborgh
Anna Sievers
Fredrik Winberg

Musik av:
Britta Byström
Karin Rehnqvist
Georg Riedel
Marie Samuelsson
Benjamin Staern
Paula af Malmborg Ward

Musikaliska arrangemang:
Olov Helge och Anders Högstedt

Konserten arrangeras i samarbete med:
Folkoperan, Adolf Fredriks Musikklasser, Kungl. Musikaliska Akademien, Sjungande barn, Föreningen Svenska Tonsättare, Stockholms Saxofonkvartett och Svensk Musikvår.

Idé och projektledning: Jörgen Pettersson/Svensk Musikvår.

Med stöd av: Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Kulturrådet, FST och Region Stockholm

 

Länk till Facebookevent. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om konserten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Sjungande barn här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt:

Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se

Jörgen Pettersson, Svensk Musikvår
0705523422
jorgenpettersson@hotmail.com