Publicerad: 2022-04-12

Olle Adolphsons minnespris 2022 tilldelas CajsaStina Åkerström

Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att tilldela CajsaStina Åkerström årets minnespris för betydande insatser på visdiktningens område. Prissumman på 75 000 kr delas ut på Olle Adolphsons födelsedag den 2 maj. Då belönas också Visklubb -67 med ett stipendium på 25 000 kr.

”Cajsa Stina är en underhållande och pedagogisk ambassadör för visan, med djup förankring och förmåga att omfamna såväl det sköra som det burdusa, det smärtsamma som det trösterika. Som tonsättare, textförfattare, utgivare och inte minst scenartist har hon förvaltat visarvet och för berättartraditionen vidare”, lyder delar av juryns motivering.

CajsaStina Åkerström föddes 1967 i Stockholm, dotter till vissångaren Fred Åkerström. Det stora genombrottet kom med albumet ”CajsaStina” 1994. 2004 startade CajsaStina egna skivbolaget Calimba Records och 2005 gav hon ut skivan ”De vackraste orden – tio visor” med musik av bland annat Olle Adolphson.

Redan 1970 gjorde Olle Adolphson en bejublad konsert på legendariska Visklubb -67 i Säffle. Storheter som Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström och Ola Magnell har följts av en närmast oändlig rad artister, vilka på olika sätt ägnat sig åt viskonsten. Klubben är nu inne på sitt 55:e år. Detta hade inte varit möjligt utan eldsjälar och visionärer. Drivande krafter i Visklubb -67 är framför allt Per Nilsson och Anders Falk. De bidrar än idag till att hålla den svenska vistraditionen levande.

Om Olle Adolphsons minnespris
Utdelas till minne av kompositören, textförfattaren och vissångaren Olle Adolphson. Priset ges för betydande insatser inom visdiktningens område. Stipendiet skall användas till utbildning eller forskning.

I juryn för Olle Adolphsons minnespris 2022 finns: Mats Bergström (ordförande), Lisa Nilsson, Johan Norberg, Carin Kjellman och Carsten Palmær.

Läs hela prismotiveringen här. Pdf, 53 kB.
Läs om Olle Adolphsons minnesfond här.

Presskontakt:
Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se


Anders Falk och Per Nilsson, Visklubb -67

Visklubb -67 – Anders Falk (t.v) och Per Nilsson (t.h), foto: Claes Österman