Publicerad: 2024-05-16

Öppet brev: Sammanslagning riskerar likriktning inom kulturen

Öppet brev till regeringen angående den föreslagna sammanslagningen av Kulturrådet och Konstnärsnämnden • Stockholm 16 maj 2024

Regeringen vill spara pengar genom att slå samman två av Sveriges största myndigheter för bidragsfördelning till kulturen. Men förslaget kommer sannolikhet inte att få avsedd effekt. Kungl. Musikaliska Akademien skriver, tillsammans med bland andra KLYS och Konstakademien, under ett öppet brev i SvD.

På regeringens bord ligger just nu ett förslag till sammanslagning av Kulturrådet och Konstnärsnämnden. Dessa båda myndigheter utgör var och en omistliga förutsättningar för kulturlivet i Sverige, och för professionella kulturskapares och konstnärers möjligheter att verka yrkesmässigt.

Förslaget kommer i en tid då behovet av satsningar på konstnärligt skapande är större än någonsin. Kulturbranschen är långt ifrån återhämtad efter pandemin, samtidigt som lågkonjunktur och inflation påverkar kulturskapares villkor negativt. Om det är någon gång det statliga stödet till kulturlivet och till kulturskapare absolut inte får försvagas så är det under de kommande åren.

Syftet med sammanslagningen är att effektivisera och - gissningsvis - att spara pengar. Genom att minska administration och dubbelarbete ska en större del av kulturbudgeten gå till att faktiskt skapa kultur menar regeringen. Att ge mer pengar till kulturen och de som skapar den är något som KLYS, samarbetsorganisation för närmare 30 000 yrkesverksamma kulturskapare, Kungliga Akademien för de fria konsterna och Kungliga Musikaliska Akademien, naturligtvis uppskattar. Problemet är att den föreslagna sammanslagningen med största sannolikhet inte kommer få avsedd effekt.

Läs det öppna brevet i SvD Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller som pdf här. Pdf, 364 kB.

 

Kontakt:

Lova Wallerö
Kommunikationsansvarig
lova.wallero@musikaliskaakademien.se
0707630565