Publicerad: 2022-11-14
Nu tar även folkmusiken plats i Levande musikarv! Från gånglåtar till blåsorkester, från medeltida ballader till skillingtryck – i svenska arkiv finns en skatt av folkmusik från flera århundraden att utforska. ”Vägvisare till folkmusiken” är skapad i samarbete med Svenskt visarkiv och Folkmusikens hus för att underlätta för musiker, forskare och musikintresserad allmänhet att hitta till de många spännande samlingar av folkmusik som finns i vårt land. Totalt finns 26 arkiv representerade i en specialbyggd databas som är sökbar utifrån organisation, genre, materialtyp och geografi. All information finns översatt till engelska.
”Vi är oerhört glada över att kunna inlemma detta viktiga repertoarområde i Levande musikarv och hoppas att det ska inspirera fler till att ta del av och levandegöra det fantastiska musikaliska kulturarv som finns i arkiven” säger Fredrik Wetterqvist, Kungl. Musikaliska Akademiens ständige sekreterare.
Levande musikarv är Kungl. Musikaliska Akademiens stora databas för svensk konstmusik. Databasen, som innehåller hundratals tonsättarbiografier, information om över 6000 verk och flera tusen notutgåvor för gratis nerladdning har ca 100 000 unika besökare per år.
För mer information kontakta Ann-Charlotte Hell, verksamhetsledare Levande musikarv: ann-charlotte.hell@musikaliskaakademien.se
Levande musikarv Svenskt visarkiv Folkmusikens hus
Ann-Charlotte Hell Karin Strand Jeanett Walerholt Rousu
Presskontakt:
Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565 lova.wallero@musikaliskaakademien.se
Pressbild
Bilden föreställer: Spelmanstävlingen vid Gesunda 1906. På bilden sittande vid kärran Nils Andersson och Anders Zorn. På kärran Troskari Erik Persson, Malung. Foto: Gerda Söderlund. Leksands kulturhistoriska arkiv.