Publicerad: 2021-09-09

Preses födelsedagstal, 8 september 2021

Kära musikvänner,

Födelsedagar vill man fira tillsammans! Därför är vi så glada över att få välkomna er hit till Blasieholmstorg denna onsdag den 8 september.

För exakt 250 år sedan idag antog Riksrådet under Gustaf III de första stadgarna till ”En Svensk Musicalisk Academie”. Beslutet hade föregåtts av ett längre påverkansarbete av personer ur Stockholms högreståndskretsar, och än idag är just påverkansarbete för ett levande och vitalt svenskt musikliv, för fungerande utbildningskedjor, för musikens egenvärde, en av Akademiens viktiga uppgifter.

Närheten till den högre musikutbildningen, den har funnits där i 250 år och vi är stolta över både dess historia och de möjligheter som vi idag har att stötta nästa generations musiker och musikskapare, genom vår omfattande stipendieverksamhet.

Genom att såväl förvalta som vidareutveckla gör vi vårt yttersta för att 2021 vara en relevant akademi som ser möjligheter i problem, som skapar nätverk och samverkan, som höjer rösten när det behövs. Den allra bästa födelsedagspresenten, den kom igår med beskedet om lättade restriktioner för det kulturliv som under ett och ett halvt år varit så utsatt. Nu kan vi gemensamt se framåt mot levande musik som vi får dela tillsammans, så för framtiden och ett blomstrande svenskt musikliv utbringar vi ett fyrfaldigt leve:


Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!


Susanne Rydén, preses Kungl. Musikaliska Akademien, vid 250-årsjubileum 8 september 2021.


Text