Publicerad: 2022-05-12

Samordning av stöd till Ukrainas musikliv

Kungl. Musikaliska Akademien har efter samråd med en rad musikinstitutioner i Sverige nu öppnat ett insamlingskonto till förmån för återuppbyggnaden av musikinstitutioner i Ukraina. Den som vill anordna en konsert till stöd för Ukrainas musikliv – eller bara ge ett bidrag – kan använda det nya kontot. Med initiativet ska akademien möjliggöra för fler aktörer att på ett tryggt och enkelt sätt bidra till ändamålet.

– Jag är mycket glad över akademiens möjlighet att på detta sätt vara en länk mellan svenskt och ukrainskt musikliv, säger akademiens preses Susanne Rydén i ett uttalande. Det är ofattbara värden som nu går förlorade och vi behöver alla på olika sätt bidra till att musiken åter får förutsättningar att klinga.

Så snart omständigheterna i Ukraina medger detta ska akademien överföra insamlade medel i sin helhet till en eller flera musikinstitutioner som bidrag till exempelvis inköp av instrument, noter eller teknisk utrustning som förstörts eller på annat sätt gått förlorad i samband med Rysslands invasion.

"Köp instrument – våra brinner upp"! Det fick GöteborgsOperans orkesterchef Andreas Lönnqvist höra av sin kollega Theodore Kuchar, Lviv National Philharmonic Orchestra of Ukraine. Den 28 maj ger GöteborgsOperan tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Göteborg Wind Orchestra en maratonkonsert med fri entré där publiken uppmuntras använda akademiens swishkonto till stöd för Ukrainas musikliv.

– Vi hoppas att fler orkestrar kommer att följa i våra spår, säger Andreas Lönnqvist i ett pressmeddelande.

Privatpersoner såväl som instutitioner eller företag är välkomna att sätta in pengar på detta insamlingskonto, antingen genom banköverföring eller swish:

Bankgiro 5856-6415
Swish-nummer 1232794741

Det är akademiens styrelse som ytterst tar beslut om hur insamlade medel fördelas. Det är inte möjligt för utomstående att ansöka om bidrag från denna insamling. Insamlade medel går oavkortat till ändamålet.

Läs här om fler sätt att stödja musiken.