Publicerad: 2015-12-15

Susanne Rydén ny preses i Kungl. Musikaliska akademien

Sångerskan och orkesterchefen Susanne Rydén har valts till akademiens
första kvinnliga preses sedan akademien grundades 1771. Till vice preses
valdes dirigenten och professorn Stefan Parkman och pianisten och
professorn Staffan Scheja.

Susanne Rydén är sedan många år internationellt verksam som sångerska med tidig musik som specialitet. Hon har samarbetat med ledande barockorkestrar och ensembler inom tidig musik från hela världen och har gästat många svenska och utländska operascener. Hon är även efterfrågad som pedagog och mentor. Susanne Rydén har nu avrundat sin verksamhet som sångerska, till förmån för andra uppgifter i svenskt kulturliv, bland annat som initiativtagare och konstnärlig ledare för Smålands Kulturfestival. Sedan mars 2015 är hon orkesterchef för Kammarokestern Musica Vitae.

Dirigenten Stefan Parkman har under många år tillhört våra främsta körledare med talrika internationella uppdrag.  Sedan 2014/2015 är han chefdirigent för WDR Rundfunkchor Köln. Han har tidigare varit chefdirigent för danska radions kör, Radiokoret, och Radiokören i Sverige. Han är regelbundet gästdirigent för flera av Europas främsta professionella körer. Stefan Parkman har även engagerats av många ledande skandinaviska symfoniorkestrar.  Han är också efterfrågad som lärare och föreläsare både i Sverige och utomlands. Sedan 1983 är han dirigent för Uppsala akademiska kammarkör.

Pianisten Staffan Scheja är professor i piano och prorektor vid Kungliga Musikhögskolan. Han är en av Sveriges främsta pianister och har framträtt över hela världen tillsammans med ledande orkestrar och dirigenter. Som kammarmusiker har han gästat många av de stora, internationella festivalerna. Staffan Scheja är även grundare av Gotland Chamber Music Festival och dess konstnärliga ledare sedan 1986.