Publicerad: 2022-03-11

Sverige spelar för Ukraina

På initiativ av tankesmedjan Unga tankar om musik gör en rad svenska orkestrar gemensam sak till stöd för freden och det ukrainska folket. Den ukrainska sång som alla orkestrar har spelat in heter ”Ridna Maty Moja” eller ”Dearest Mother of Mine” och handlar om en mor som sänder iväg sin son. Hon ger honom ett broderat tygstycke som ska påminna honom om moderns kärlek, och livets bästa ögonblick.

- Kungl. Musikaliska Akademien välkomnar detta fina initiativ från Unga tankar om musik, att samla svenska orkestrar i en musikalisk manifestation om fred och solidaritet. I tider av oro och sorg behöver vi gemenskap och musiken som framförs här tar oss, i tanke och hjärta, hela vägen till de ukrainska skyddsrummen. Svenskt musikliv står upp för fred i Ukraina och i världen, säger Susanne Rydén, preses Kungl. Musikaliska Akademien.

Tankesmedjan Unga tankar om musik är det svenska kulturlivets enda tankesmedja och har sedan 2016 arbetat för att göra musikindustrin till en bättre bransch att verka i. Ett av de viktiga målen är att upprätthålla en konstruktiv dialog med institutionsföreträdare, och att vara en möjliggörare för nya samarbeten.

- Vi måste använda vårt finmaskiga kontaktnät i musiklivet till att spela för freden – så starkt vi kan. Den symfoniska musiken har en stark symbolisk kraft och genom denna gemensamma aktion hoppas vi nå fram till mängder av ukrainare, i och utanför Ukraina. För att ingjuta mod och ge en gnista av hopp, säger Max Låke, verksamhetsledare för tankesmedjan Unga tankar om musik.

Den sång som spelas in är en populär ukrainsk sång skriven av Platon Maiboroda och baserad på en dikt av Andriy Malyshko. Sången är översatt till en lång rad språk och ses ofta som en dedikation till moderlig kärlek: En mor sänder iväg sin son. Hon ger honom ett broderat tygstycke som ska påminna honom om kärlek, och livets bästa ögonblick.

Medverkande orkestrar:
Gävle Symfoniorkester
Göteborgs Symfoniker
Helsingborgs Symfoniorkester
Kungl. Filharmonikerna
Kungliga Hovkapellet
Malmö Operaorkester
Musica Vitae
Göteborgsoperans orkester
Sveriges Radios Symfoniorkester

- Detta blir en stark enad röst från svenska orkestrar för freden och som stöd för Ukrainas folk. Självklart står vi i Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operan upp för en fredlig värld tillsammans med tankesmedjan Unga tankar om musik och våra orkesterkollegor runt om i Sverige, säger Birgitta Svendén, VD för Kungliga Operan tillika ordförande i Svensk Scenkonst.

Aktionen genomförs i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien som är Unga tankar om musiks beskyddare.

- Jag är överväldigad över den stora uppslutningen bland landets orkestrar, och glad att vi tillsammans kan skicka en stark signal om att freden måste komma först. För, som Tage Danielsson sa, ”gör den inte det, min vän, kommer inget efter den", säger Max Låke, manifestationens initiativtagare samt verksamhetsledare Unga tankar om musik.

 

Om Unga tankar om musik:
Tankesmedjan Unga tankar om musik (UTOM) är ett fristående och oberoende nätverk som ska ta till vara på den idérikedom, potential och röst som unga verksamma i det professionella musiklivet besitter. I UTOM ska musikpersonligheter från alla genrer mötas, utvecklas, nätverka och tillsammans arbeta för framtidens inkluderande, utmanade, toleranta och djärva kulturklimat.

Presskontakt:

Max Låke, verksamhetsledare Unga tankar om musik

+46 730-384159 max.lake@ungatankarommusik.se