Publicerad: 2020-11-12

Tonsättaren Britta Byström skriver blåsarverk för Musikens år 2021

Med anledning av Kungl. Musikaliska akademiens 250-årsjubileum och Musikens år 2021, lanseras ett blåsmusikverk av tonsättaren och kompositören Britta Byström. Byström har inspirerats av fåglarnas språk i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och verket är specialskrivet för att kunna spelas av landets samtliga professionella blåsorkestrar och musikkårer.

Tidigare i år gav Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige, via Östgötamusiken en konstnärlig referensgrupp i uppdrag att välja ut vilken tonsättare som skulle få komponera ett nytt verk specialskrivet för att kunna framföras av sju olika orkestrar med olika besättning. Referensgruppen bestod av Christoffer Nobin – tidigare chefdirigent och konstnärlig ledare för Östgöta Blåsarsymfoniker, Cathrine Winnes - chefsdirigent och konstnärlig ledare för Blåsarsymfonikerna och Andreas Hanson - musikdirektör vid Arméns musikkår. Valet landade på tonsättaren och akademiledamoten Britta Byström (f. 1977).  

“Det blir ett helt speciellt musikverk, som kommer att uppträda i sju olika instrumentala kostymer med sju olika blåsorkestrar. Jag ser framför mig gåsflocken i ‘Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige’, som gör nedslag på olika platser från söder till norr och ropar och sjunger på ett främmande språk.”, säger tonsättaren Britta Byström

Britta Byström har komponerat både kammarmusik, vokalmusik, opera och orkestermusik. Hon har fått många utmärkelser för sin musik och tilldelades Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris 2010 av Kungl. Musikaliska akademien. Sedan 2016 sitter Byström som ledamot i Kungl. Musikaliska akademien.  

I flera år har Kungl. Musikaliska akademien arbetat aktivt för att främja och uppmärksamma landets blåsorkestrar och blåsmusiken som konstform. Sambeställare till det nya verket är de orkestrar och musikkårer som ingår i Närverket för professionell blåsmusik i Sverige: Försvarsmusiken (Arméns musikkår, Marinens musikkår, Livgardets Dragonmusikkår), Blåsarsymfonikerna i Stockholm, Göteborg Wind Orchestra, Gotlandsmusiken och Östgötamusiken. Även Bohuslän Big Band och Norrbotten Big Band ingår i nätverket.  

Beställningsverket har en durata på 12-15 minuter och är speciellt skrivet för att kunna passa samtliga ensembler.

Senast den 1 januari 2021 lanseras verket till samtliga orkestrar och noterna kommer att publiceras av förlaget Edition Wilhelm Hansen. Beställningen stöttas av ett anslag från Kulturrådet. 

 

För mer information, intervjuer och pressbilder - vänligen kontakta: 
Max Låke, producent Kungl. Musikaliska akademien 
08-407 18 07
max.lake@musikaliskaakademien.se 

Sanna Neumann, PR och kommunikation 
070 725 26 64 
sanna@bohmbohmroom.com 

Foto: Arne Hyckenberg