Publicerad: 2020-10-20

Urpremiär för Laura Netzel

Mer än 100 år efter sin tillkomst är det äntligen dags för Laura Netzels pianokonsert att få sin urpremiär. 24 oktober framförs verket av Norrköpings symfoniorkester med Peter Friis-Johansson som solist, Ryan Bancroft som dirigent och med en utgåva i Levande musikarv gjord av Klas Gagge på notställen. Konserten streamas helt gratis.

Det är ett storslaget och ambitiöst verk av en viljestark och originell tonsättare som tyvärr fått vänta länge på sin premiär eftersom finalen delvis saknas. Till denna konsert har Peter Friis-Johansson gjort en rekonstruktion efter ingående studier av Netzels komposition. Klas Gagges edition av verket kommer så småningom att finnas tillgänglig på Levande musikarv och förhoppningsvis resultera i många framföranden.

https://www.norrkopingssymfoniorkester.se/konserter/unik-pianokonsert-pa-var-digitala-scen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00