Publicerad: 2018-01-11

Vinnare av Solistpriset 2018

Cellisten Amalie Stalheim har vunnit den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Hon blir därmed också P2:s Artist 2018–2019. Finalen med Göteborgs Symfoniker avgjordes inför publik i Göteborgs konserthus och direktsändes i P2 Sveriges Radio.

Juryns motivering lyder:

"Med en självklar scenisk närvaro och en övertygande mogen musikalisk tolkning i samspel med dirigent och orkester är Amalie Stalheim - i mycket hård konkurrens - en värdig Solistpristagare.

Hennes tekniska briljans går hand i hand med lyhördhet och personligt uttryck. Hon förmedlar en musikalitet som vi hoppas kommer att förgylla världens konserthus i många år framöver och inspirera nya generationer av unga musiker."

- Det känns helt otroligt, jag är väldigt glad, sa Amalie Stalheim under torsdagskvällen till P2:s Patrik Paulsson.

- Vi är förstås oerhört glada och stolta att stå talangfulla och skickliga unga musiker som dessa tre finalister konkurrerar om Solistpriset. De har alla tre mycket lovande karriärer som yrkesmusiker att se fram emot, säger Ständige sekreteraren Fredrik Wetterqvist. Särskilt spännande ska det nu bli att följa pristagaren Amalie Stalheims utveckling under de närmaste två åren! Vi är från Akademiens sida också mycket tacksamma för det viktiga samarbetet med alla våra partners som ju tar ett enormt ansvar i detta sammanhang för att stödja det svenska musiklivets framtid.

I finalen tävlade Amalie mot Irina Serotyuk (accordeon) och Melissa Jacobson-Velandia (piano) från.

Om vinnaren:

Amalie Stalheim, cello
Den norska cellisten Amalie Stalheim har etablerat sig i Sverige som en av de mest eftersökta cellisterna just nu. Hon har en rad solistengagemang med flera svenska orkestrar den kommande säsongen. 2016 blev hon nominerad till Statoils millionstipend. Amalie är utbildad vid Norges Musikhögskola och Kungliga Musikhögskolans utbildning vid Edsbergs slott.

 

Om P2:s Artist
Sedan 2014 blir vinnaren av Solistpriset också P2:s Artist under följande två år. P2 spelar in och sänder konserter och gör minst en studioinspelning med P2:s Artist och tillsammans med P2:s beställningsverksgrupp får P2:s Artist beställa och uruppföra minst ett verk. 2016–2017 var fagottisten Sebastian Stevensson P2:s Artist.

Om Solistpriset
Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor vardera.

Utöver att vinnaren blir P2:s Artist i två år, ingår en lång rad prestigefulla uppdrag. En turné arrangerad av Musik i Syd och ett solistframträdande under kommande säsong med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för 2018 är att vinnaren även blir solist med Malmö Symfoniorkester och får en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker, Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik samt från 2018 Malmö Live och Norrbottensmusiken.

För mer information kontakta:
Max Låke, producent
Kungl. Musikaliska akademien
max.lake@musikaliskaakademien.se
08-407 18 07

Pressbilder och mer info Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna på hela finalen: