Solistpriset 2024


Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år.

Solistpriset är en rikstäckande tävling som sker i samarbete mellan akademien, Sveriges Radio/Berwaldhallen, Göteborgs Symfoniker AB, Musik i Syd och Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset. Tävlingen är öppen för sångare och musiker som söker akademiens nationella stipendieprov inom konstmusikområdet.

Här är Tävlingsregler och information. Pdf, 130.9 kB.

Finalister 2024

I finalen i Berwaldhallen den 13 januari 2024 möter vi saxofonisten Theo Hillborg, sopranen Kathrin Lorenzen och sopranen Matilda Sterby. Finalisterna får framföra sin valda repertoar tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Tobias Ringborg. Stort grattis!

Läs om finalisterna här.

Köp din biljett till finalen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Uttagningsomgång 6-7 november

Femton solister har nominerats att den 6-7 november 2023 delta i uttagningsomgången till finalen i Solistpriset 2024. De nominerade ska vid sitt prov framföra minst ett svenskt verk. Från uttagningen kvalificerar sig tre finalister till finalen 13 januari 2024 i Berwaldhallen.

Läs om de nominerade här.

 

Tre solistprisfinalister

Alva Holm vinnare av Solistpriset 2022

Violinisten Alva Holm från Köpenhamn är vinnare i finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde några av musikhistoriens största solistverk tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigent Cathrine Winnes. Finalen avgjordes under rafflande konkurrens och direktsändes i Sveriges Radio P2 lördagen 5 februari. Alva Holm framförde Felix Mendelssohns violinkonsert. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs om tidigare vinnare av Solistpriset här.

Solistpriset

Provspelningar:

Den 14 september 2023 startar provspelningarna för Solistpriset 2024.

Respektive stipendiejury utser sökande som bedöms ha den nivå som krävs för att komma i fråga för Solistprisets uttagningsomgång i november. I det fall det är fler än 16 nominerade utser KMA:s Stipendienämnd de slutliga 16 tävlande. I uttagningsomgången utses tre finalister.

Tävlingsregler hittar du här.

Final:

Solistprisfinalen äger rum 13 januari 2024 i Berwaldhallen.

 

Samarbetsparter

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med:

Rosenborg Gehrmans Stiftelse logga

Priset består av:

En prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också två kammarmusikturnéer anordnade av Musik i Syd, en turné med Musica Vitae samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker.
Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.

Om Tävlingen:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år inom ramen för de nationella stipendierna. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet.
Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.