Alva Holm vinner Solistpriset 2022
Efter en stentuff final har vi en vinnare.
Violinisten Alva Holm från Köpenhamn är vinnare i finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde några av musikhistoriens största solistverk tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigent Cathrine Winnes. Finalen avgjordes under rafflande konkurrens och direktsändes i Sveriges Radio P2 lördagen 5 februari. Alva Holm framförde Felix Mendelssohns violinkonsert. Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kungl. Musikaliska Akademiens prestigefulla Solistpris har fått sina tre finalister. Efter uttagningsomgången i Radiohuset står det klart att finalisterna är Alva Holm (violin), Klara Andersson (piano) och Daniel Thorell (violoncell). De tre tävlar nu om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar och sändningar med Sveriges Radio samt första priset på 100 000 kr.
Finalen med Göteborgs Symfoniker går av stapeln lördag 5 februari i Göteborgs Konserthus, livestreamas på GSO Play och direktsänds i P2 Live.
– För oss Göteborgs Symfoniker är det livsviktigt med återväxt och det är Solistpriset en garant för. Vi ser med stor spänning fram emot att möta framtidens lysande stjärnor på finalen här i Göteborg, säger Sten Cranner, VD och konstnärlig chef GSO.
Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov nominerades 15 kandidater till ytterligare en uttagningsomgång där de tävlat om Solistprisets tre finalplatser.
– Mycket hög nivå på samtliga sökande vid Solistprisets uttagningsomgång, vilket borgar för en sedvanligt stenhård final, säger Fredrik Wetterqvist, uttagningsomgångens juryordförande och ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska Akademien.
Alva Holm
Violinisten Alva Holm debuterade som 16-åring med Göteborgs Symfoniker i Carl Nielsens krävande violinkonsert och vann i samband med detta förstapris i musiktävlingen Polstjärnepriset. Alva påbörjade sin utbildning vid Kungliga danska musikkonservatoriet i Köpenhamn hos den ukrainska violinisten Alexandre Zapolski och går nu hos Peter Herresthal och Asbjørn Nørgaard.
Klara Andersson
Klara Andersson är verksam som frilansande pianist efter att ha avslutat sitt sjätte och sista år på Kungl. Musikhögskolan/Edsbergs slott där hon studerat för prof. Anders Kilström och prof. Mats Widlund. Hon har de senaste åren spelat konserter runt om i Stockholm, både som kammarmusiker och solist. År 2020 mottog hon Rosenborg-Gehrmans studiestipendium på 150 000 kr med motiveringen ”en framtida artist med unika kvaliteter”.
Daniel Thorell
Cellisten Daniel Thorell har vunnit många framstående musiktävlingar och redan haft stor framgång som solist och kammarmusiker. Han debuterade som elvaåring med Sveriges Radios Symfoniorkester i Saint-Saëns cellokonsert i a-moll. Daniel studerar nu vid Norges Musikkhøgskole för professor Thorleif Thedéen.
Om Solistpriset:
Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling och Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år inom ramen för de nationella stipendierna. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor, medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera.
För vinnaren ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.
Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.
Pressbilder:
Finalister Solistpriset 2022
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
https://sverigesradio.bildbank.se/sv/delad/7w0scwwiag Länk till annan webbplats.
Solistprisfinalen äger rum lördagen den 5 februari 2022 med Göteborgs Symfoniker i Göteborgs Konserthus.
Läs om finalen här.
Susanne Rydén, VD Musik i Syd, ordförande
Paula af Malmborg Ward, tonsättare
Terés Löf, pianist
Terje Skomedal, violinist
Claes Gunnarsson, cellist
2022-02-07 SR P1 Kultur – Alva Holm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-02-07 DN – Alva Holm vinner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-02-05 GP – finalistintervju Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-02-04 SR P1 Kultur – finalintervju Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-02-03 SR Klassisk morgon – Alva Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-02-02 SR Klassisk morgon – Daniel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2022-02-01 SR Klassisk morgon – Klara Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2021-11-15 SR Kulturnytt – finalisterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
2021-11-15 GP – finalisterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uttagningsomgången till Solistpriset ägde rum den 8-9 november 2021.
Ny information inför Solistpriset 2022:
Vid uttagningsomgången skall minst ett svenskt verk ingå i den sökandes repertoar. (Gäller inte repertoaren till Finalen.)
Tävlingsregler hittar du här.
En prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker.
Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.
Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år inom ramen för de nationella stipendierna. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet.
Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus och Norrbottensmusiken bidrar till priset.