Rolf Schockprisen

Schockprisen belönar vetenskap, konst och musik

Rolf Schock såg skönheten i såväl logik och filosofi, som matematik, konst och musik. Rolf Schockprisen delas ut vartannat år och spänner över så olika områden som vetenskap, visuell konst och musik.

Rolf Schock, som vid sin bortgång 1986 efterlämnade en stor förmögenhet, uttryckte i sitt testamente att Kungl. Musikaliska Akademien ska föreslå pristagare i en av de musikaliska konsterna, Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) i en av de visuella konsterna och Kungl. Vetenskapsakademien i logik och filosofi samt matematik.

Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation som även formellt utser pristagarna. Prissumman uppgår år 2024 till 600 000 kronor per prisområde, sammanlagt 2,4 miljoner kronor.

 

Vikingur Olafsson tilldelas Rolf Schock Prize 2022


Rolf Schockprisen 2024

Årets pristagare är filosoferna och lingvisterna Hans Kamp och Irene Heim, matematikern Lai-Sang Young, regissören, manusförfattaren och konstnären Steve McQueen samt sångerskan Oumou Sangaré. Prisen delas ut den 11 november på Konstakademien.


De musikaliska konsterna 2024

2024 års Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna tilldelas Oumou Sangaré

”för ett banbrytande musikskapande med rötter i urgamla traditioner. Som en av vår samtids största artister inom den traditionsbärande musiken omfamnar Sangaré samhällets alla delar och är en inspirationskälla in i olika genrer över hela världen”.

Den maliska sångerskan, kompositören och låtskrivaren Oumou Sangaré (född 1968) är känd över hela världen för sin levande och kraftfulla musik, som ofta innehåller revolutionerande budskap om kvinnors rättigheter, tradition och fattigdom. Uppkallad efter sin hembygd representerar artisten genren av västafrikansk folkmusik Wassoulou, en populär musikstil som härrör från vokala och instrumentala traditioner på landsbygden i södra Mali.

Oumou Sangaré är en musiker som reste sig från de fattiga stadsdelarna i Bamako för att bli en sångaktivist. Den maliska stjärnan ställer sin generositet, enorma energi och ryktbarhet till tjänst för de mest missgynnade och är internationellt erkänd som en av Afrikas mest inflytelserika röster.

Sedan släppet av hennes debutalbum Moussoulou 1989 har den maliska sångerskan fått mycket uppmärksamhet. Hon är bland annat en av artisterna som medverkar i en nyinspelning av John Lennon-låten Imagine, från albumet The Imagine Project av Herbie Hancock. Singeln fick en Grammy Award för bästa popsamarbete med sång.


Övriga pristagare 2024

2024 års Rolf Schockpris i logik och filosofi tilldelas Hans Kamp, Universität Stuttgart, Tyskland och Irene Heim, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, USA

för (inbördes oberoende) upptäckt av idén till, och tidiga utveckling av, dynamisk semantik för naturliga språk”.

2024 års Rolf Schockpris i matematik tilldelas Lai-Sang Young, Courant Institute, New York University, USA

för långvariga och djupa bidrag till teorin för icke likformigt hyperboliska dynamiska system.

2024 års Rolf Schockpris i de visuella konsterna tilldelas Steve McQueen

”I en värld präglad av våld, fanatism och girighet är Steve McQueens konstnärskap en lysande kompass i mörkret. Med exceptionell konsekvens, skärpa och precision aktiverar han betraktarens position inför konstverket, samtidigt som han insisterar på den rörliga bildens förmåga att ge kropp, röst och närvaro åt dem som förpassats till marginalerna. Den ”realism” det är frågan om här är i lika hög grad ett blottläggande av privilegier, makt och förtryck som en innerlig förmedling av ögonblick av stilla lycka och eufori; ett vidmakthållande av det etiskt mänskliga.

Läs mer om de övriga pristagarna här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Rolf Schockprisen

Rolf Schock efterlämnade en stor förmögenhet vid sin bortgång 1986. I sitt testamente donerade han stora medel för att möjliggöra utdelandet av ett pris i sitt namn. Hans vilja var att Kungl. Vetenskapsakademien ska föreslå pristagare i logik och filosofi samt matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) ska föreslå pristagare i en av de visuella konsterna och Kungl. Musikaliska Akademien i en av de musikaliska konsterna. Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation, som även formellt utser pristagarna. Prissumman är 600 000 kronor per prisområde, totalt 2,4 miljoner kronor. 2024 års prisutdelning hålls 11 november på Konstakademien.

Läs mer om Rolf Schockprisen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Pristagare i de musikaliska konsterna

Sångerskan Oumou Sangaré (2024)
Pianisten Víkingur Ólafsson (2022)
Tonsättaren och pianisten György Kurtág (2020)
Dirigenten och sopranen Barbara Hannigan (2018)
Saxofonisten och kompositören Wayne Shorter (2017)
Dirigenten Herbert Blomstedt (2014), Sverige
Violinisten och dirigenten Andrew Manze, England (2011)
Violinisten Gidon Kremer (2008)
Tonsättaren Mauricio Kagel, Tyskland (2005)
Mezzosopranen Anne Sofie von Otter, Sverige (2003)
Tonsättaren Kaija Saariaho, Finland (2001)
The Kronos Quartet, USA (1999)
Dirigenten Jorma Panula, Finland (1997)
Tonsättaren György Ligeti, Tyskland (1995)
Tonsättaren Ingvar Lidholm, Sverige (1993)

Läs om samtliga pristagare här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.