Rolf Schockprisen

Schockprisen belönar skapandet av teorier, konst och musik

Rolf Schock såg skönheten i såväl logik och filosofi, som matematik, konst och musik. Rolf Schockprisen delas ut vartannat år och spänner över så olika områden som vetenskap, visuell konst och musik.

Rolf Schock, som vid sin bortgång 1986 efterlämnade en stor förmögenhet, uttryckte i sitt testamente att Kungl. Musikaliska Akademien ska föreslå pristagare i en av de musikaliska konsterna, Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) i en av de visuella konsterna och Kungl. Vetenskapsakademien i logik och filosofi samt matematik.

Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation som även formellt utser pristagarna. Prissumman uppgår till 500 000 kronor per prisområde, sammanlagt 2 miljoner kronor.

 

Vikingur Olafsson tilldelas Rolf Schock Prize 2022


Rolf Schockprisen 2022

– Schockprisen är ovanliga eftersom de belönar personer som är verksamma inom vetenskapen, men även utövare av de visuella konsterna och av musik. Det är fascinerande med människor med den spännvidd och förmåga att se beröringspunkterna mellan till synes så olika områden som Rolf Schock hade. Vi är väldigt stolta över årets pristagare som har föreslagits av de tre akademierna, säger Hans Ellegren, Kungl. Vetenskapsakademiens ständige sekreterare och ordförande i The Schock Foundation.


De musikaliska konsterna 2022

2022 års Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna tilldelas den isländske pianisten Víkingur Ólafsson.

för sitt banbrytande och framgångsrika arbete med att utveckla och stärka den klassiska musiken. Ólafsson är en av vår tids mest kreativa och innovativa musiker. Med varje musikstycke skapar han en ny värld, som förmedlar såväl djup som briljans och som lämnar ett unikt avtryck hos lyssnaren.”

– Jag är djupt berörd av att vara bland mottagarna av Rolf Schock-priserna 2022. Precis som det krävs en by för att fostra ett barn, krävs det ett helt samhälle för att fostra en konstnär och jag står i tacksamhetsskuld till fler än jag kan nämna här, säger Víkingur Ólafsson.

Víkingur Ólafsson, född den 14 februari 1984, är en isländsk pianist. Han studerade vid the Juilliard School i New York under Jerome Lowenthal och Robert MacDonald, och tog även lektioner för Ann Schein.

Ólafsson har tilldelats många prestigefulla priser för sina inspelningar, såsom BBC Music Magazines Recording of the Year, och har flera stora samarbeten med tonsättare som Philip Glass och Daníel Bjarnason bakom sig. Han har framträtt som solist med världens främsta orkestrar, såsom Los Angeles Philharmonics och Sveriges Radios Symfoniorkester, och varit artist-in-residens vid bland andra Konzerthaus Berlin.

Ólafsson arbetar också framgångsrikt med att sprida klassisk musik till en vidare publik, bland annat genom samarbeten med isländska artisten Björk och som värd i isländsk television och BBC Radio 3.

Övriga pristagare 2022

Logik och filosofi: David Kaplan, University of California, Los Angeles, USA
Matematik: Jonathan S. Pila, University of Oxford, Storbritannien
De visuella konsterna: Rem Koolhaas, arkitekt från Nederländerna.

Läs om de övriga pristagarna här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Rolf Schockprisen

Rolf Schock efterlämnade en stor förmögenhet vid sin bortgång 1986. I sitt testamente donerade han stora medel för att möjliggöra utdelandet av ett pris i sitt namn. Hans vilja var att Kungl. Vetenskapsakademien ska föreslå pristagare i logik och filosofi samt matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) ska föreslå pristagare i en av de visuella konsterna och Kungl. Musikaliska Akademien i en av de musikaliska konsterna. Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation, som även formellt utser pristagarna. Prissumman är 500 000 kronor per prisområde, totalt två miljoner kronor. 2024 års prisutdelning hålls 11 november på Konstakademien.

Läs mer om Rolf Schockprisen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Pristagare i de musikaliska konsterna

Pianisten Víkingur Ólafsson (2022)
Tonsättaren och pianisten György Kurtág (2020)
Dirigenten och sopranen Barbara Hannigan (2018)
Saxofonisten och kompositören Wayne Shorter (2017)
Dirigenten Herbert Blomstedt (2014), Sverige
Violinisten och dirigenten Andrew Manze, England (2011)
Violinisten Gidon Kremer (2008)
Tonsättaren Mauricio Kagel, Tyskland (2005)
Mezzosopranen Anne Sofie von Otter, Sverige (2003)
Tonsättaren Kaija Saariaho, Finland (2001)
The Kronos Quartet, USA (1999)
Dirigenten Jorma Panula, Finland (1997)
Tonsättaren György Ligeti, Tyskland (1995)
Tonsättaren Ingvar Lidholm, Sverige (1993)

 

Pressmeddelande 2022 Pdf, 1.3 MB.

Pressbild 2022

Kontakt:
Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare
0708 89 55 84,
fredrik.wetterqvist@musikaliskaakademien.se