Saltöstiftelsens stipendier

Stiftelsen Saltö, inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2023 tilldelas tonsättaren Jonatan Sersam för verket presencia de Sombra (2022).

Sveriges största kammarmusikstipendium om 110 000 kronor offentliggörs traditionsenligt den 5 januari för att hedra Erik Järnåkers storartade insatser för musiklivet. Jonatan Sersam tar emot utmärkelsen och intervjuas av Stiftelsen Saltös ordförande Monica Danielson i anslutning till verkets framförande av Louise Agnani (viola da gamba), Åsa Åkerberg (cello) och Alexandra Büchel (sopran) vid musikfestivalen Svensk Musikvår i Stockholm den 24 mars 2024.

Saltöstiftelsens jury har under 2023 bestått av Ivo Nilsson (juryns sammankallande), Helena Tulve och David Björkman som valt bland anonymiserade nomineringar och ansökningar.

I anslutning till den årliga kammarkonserten till minne av Lars Järnåker på Musikaliska Kvarteret i Stockholm på Trettondagsafton presenteras stråkmusikstipendier till unga stråkmusikstuderande. Årets stipendiater Astrid Hillerud, cello, och Marcus Bäckerud, violin, får 80 000 kronor var ur Stiftelsen Stråkinstrumentfonden till Lars Järnåkers minne.

Läs om konserten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Saltöstiftelsens jury tilldelar Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium 2023 till Jonatan Sersam för verket presencia de Sombra (2022), skrivet för viola da gamba, cello och sopran. Juryns motivering lyder:

I ’presencia de Sombra’ utforskar tonsättaren en både tvetydig och skuggig terräng med ett såväl sensibelt som kompromisslöst handlag. Lyssnaren bjuds in att slå följe genom ett färgrikt och transparent landskap.”

– Jag är verkligen oerhört glad och tacksam. Det är ju ett sådant pris man tisslade om när man studerade komposition. Sedan är det naturligtvis jätteroligt att stycket får sin Sverigepremiär! Presencia de Sombra är för mig en sorts vändpunkt, jag insåg många nya saker när jag skrev det. Jag fick börja om flera gånger, och jag funderade mycket kring ingivelse, spontanitet, struktur, och inte minst förhållandet mellan text, språk och klang, säger Jonatan Sersam, mottagare av Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2023.


Jonatan Sersam verkar både i Sverige och internationellt och hans skapande innefattar kammar-, orkester- och vokalmusik samt musikdramatiska verk av olika slag. I sin musik utmanas det musikaliska narrativet, och i mötet med formen sker ofta abrupta förändringar och musiken karaktäriseras av ett flöde med skarpa kurvor och djärva transformationsprocesser. Hans verk har bland annat framförts av Malmö Symfoniorkester, Schallfeld Ensemble, ICTUS, Ensemble Zeitfluss, Ars Nova Ensemble, FontanaMix, Zöllner/Roche, Västerås Sinfonietta, Marco Fusi, och Norrbotten NEO. Sersam driver föreningen Ars Nova och ingår i den konstnärliga ledningen för Sound Spaces Festival sedan 2018. Han ingår även som pianist i Malmöbaserade Ars Nova Ensemble och dirigerar och framför regelbundet sina egna verk.

För mer information, se här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tonsättarstipendiater
2022 Henrik Denerin, collide
2021 Anders Hillborg, Duo for Cello and Piano
2020 Djuro Zivkovic, Citadel of Love
2019 Karin Rehnqvist, Blodhov
2018 Jenny Hettne, A swarm came in from the dark
2017 Ylva Lund Bergner, Achenar
2016 Kent Olofsson, Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm, ...et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin, Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tan, In our image, in our likeness
2010 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogos
2008 Mikael Edlund, Solo

Stråkstipendiater
2022 Lydia Hillerudh, cello och Albin Uusijärvi, viola
2021 Alva Holm, violin och Daniel Thorell, cello
2020 Johannes Schantz, violin och Kristina Winiarski, cello
2019 Philip Zuckerman, violin och Filip Lundberg, cello
2018 Johannes Marmén, violin och Fred Lindberg, cello
2017 Yongmin Lee, violin och Amalie Stalheim, cello
2016 Agata Kawa Cajler, violin och Antonio Hallongren, cello
2015 Elna Carr, violin och Daniel Tengberg, cello
2014 Ylva Larsdotter, violin; Erik Uusijärvi, cello; Per Björkling, kontrabas
2013 Henrik Naimark Meyers, violin; Frida F W Wærvågen, cello
2012 Karolina Öhman, violoncell; Isabelle Bania, violin
2011 Ellen Nisbeth, viola; Tomas Lundström, violoncell
2010 Dora Asterstad, violin; Torun Stavseng Sæter, cello
2009 Daniel Migdal, violin; Amelia Jakobsson-Boyarsky, cello
2008 Anne-Sofie Andersen, violin; Hanna Dahlkvist, cello


Kort om Stiftelsen Saltö

Stiftelsen Saltö bildades år 1967 av den musikintresserade industrimannen Erik Järnåker (1904-1992). Fram till 2009 bedrevs verksamheten genom att ge personer inom svenskt musikliv tillfälle till vistelser på Saltögården. Då gick Saltögården inte längre gick att driva på ett ekonomiskt hållbart sätt, och Stiftelsen Saltö omvandlades år 2009, enligt donatorns vilja, till en ren stipendiestiftelse med uppgift att dela ut stipendier till tonsättare av kammarmusik och stråkmusiker vid landets musikhögskolor. Medlen från försäljningen av Saltögården förvaltas så att avkastningen ska kunna användas till stipendier. Stiftelsen drivs av Kungl. Musikaliska Akademien och Föreningen Svenska Tonsättare tillsammans. Saltögårdens drivs vidare av de nya ägarna med en breddad affärsverksamhet; musiken har alltjämt en central plats i den verksamheten saltogarden.se Länk till annan webbplats.

Nomineringar till 2023 års Järnåkerstipendium avslutades 15 september 2023.
Läs mer här.Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikationsansvarig
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se