Saltöstiftelsens stipendier

Stiftelsen Saltö, inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2022 tilldelas tonsättaren Henrik Denerin för verket collide (2021).

Sveriges största kammarmusikstipendium om 100 000 kronor offentliggörs traditionsenligt den 5 januari för att hedra Erik Järnåkers storartade insatser för musiklivet. Verket collide framförs av den polska ensemblen Kwartludium vid Svensk Musikvår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den 23 mars i Stockholm, då också Denerin tar emot utmärkelsen.

I anslutning till den årliga kammarkonserten till minne av Lars Järnåker på Musikaliska Kvarteret i Stockholm på Trettondagsafton presenteras årets två stråkmusikstipendier till unga stråkmusikstuderande, Lydia Hillerudh, cello, och Albin Uusijärvi, viola, som får 75 000 kronor var ur Järnåkerfonden.

Läs om konserten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Saltöstiftelsens jury tilldelar årets Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium till Henrik Denerin för verket collide. Motiveringen lyder:

Hur låter en fragmenterad och dekonstruerad värld på tröskeln till kaos? collide uppvisar en imponerande rikedom och densitet i materialet, med vilket tonsättaren utforskar en mängd musikaliska uttryck och möjligheter hos instrumenten.

– Jag är verkligen ödmjukt tacksam och väldigt, väldigt glad! Just kammarmusik har för mig och, tror jag, många nutida tonsättare en särställning både i dess intimitet och det ofta nära samarbete med musiker som kan uppstå vilket skapar en form där man kan ta ut svängarna och skapa unika verk, vilket gör det extra uppmuntrande för mig att få detta fantastiska pris, säger Henrik Denerin.

collide skrevs till den polska ensemblen Kwartludium och uruppfördes i Växjö 2021, strax efter att restriktionerna för konserter hade plockats bort. Stycket har därefter följt med ensemblen till bl.a. Stockholm och Warsaw Autumn Festival. Stycket är sammansatt av fyra separata delar som dock inte spelas i sekvens utan är uppdelade i sektioner och distribuerande under styckets 21 minuter. ”Titeln, collide, beskriver just kollisionen av de fyra mycket olika materialen. Det är en brokig väv, men med skimrande trådar och för mig finns det något poetiskt, något djupare, med dessa kollisioner, och kanske tillochmed ’misslyckanden’. De fyra delarnas titlar är härledda från den fragmentariska romanen Bieguni av den polska författaren Olga Tokarczuk; en roman som var min följeslagare under tiden för komponerandet”, kommenterar Henrik, Denerin, mottagare av Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2022.

Henrik Denerin har samarbetat med, fått beställningar och blivit framförd av ensembler, orkestrar och musiker såsom Ensemble Recherche, Athelas, Kammerorkester Basel, Gageego!, Ensemble Aleph, Bit20, Axelsson & Nilsson Duo, Tom de Cock, L'instant Donné och Hebrides Ensemble m.fl. Hans musik har hörts i Europa, Asien, Australien och Amerika på konsertprogram och festivaler för samtida musik, t.ex. ISCM, Nordic Music Days, Donauechingen, Darmstadt Ferienkurse, Mixtur Festival, Melbourne International Arts Festival, Vertixe Vigo Festival och Festival d' Aujourd'hui à Demain.

Kommande verk inkluderar nya stycken för Anders Nyqvist, Moritz Ernst och Ivo Nilsson samt en koreografisk kammar-pantomim i samarbete med bl.a. den japanska flöjtisten Kazuko Ihara och den australiensiska klarinettisten Karen Heath.


Saltöstiftelsens jury har i år bestått av Åsa Åkerberg (juryns ordförande), Jesper Nordin och Mathieu Lacroix som valt bland anonymiserade nomineringar och ansökningar.


Tonsättarstipendiater
2021 Anders Hillborg, Duo for Cello and Piano
2020 Djuro Zivkovic, Citadel of Love
2019 Karin Rehnqvist, Blodhov
2018 Jenny Hettne, A swarm came in from the dark
2017 Ylva Lund Bergner, Achenar
2016 Kent Olofsson, Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm, ...et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin, Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tan, In our image, in our likeness
2010 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogos
2008 Mikael Edlund, Solo

Stråkstipendiater
2021 Alva Holm, violin och Daniel Thorell, cello
2020 Johannes Schantz, violin och Kristina Winiarski, cello
2019 Philip Zuckerman, violin och Filip Lundberg, cello
2018 Johannes Marmén, violin och Fred Lindberg, cello
2017 Yongmin Lee, violin och Amalie Stalheim, cello
2016 Agata Kawa Cajler, violin och Antonio Hallongren, cello
2015 Elna Carr, violin och Daniel Tengberg, cello
2014 Ylva Larsdotter, violin; Erik Uusijärvi, cello; Per Björkling, kontrabas
2013 Henrik Naimark Meyers, violin; Frida F W Wærvågen, cello
2012 Karolina Öhman, violoncell; Isabelle Bania, violin
2011 Ellen Nisbeth, viola; Tomas Lundström, violoncell
2010 Dora Asterstad, violin; Torun Stavseng Sæter, cello
2009 Daniel Migdal, violin; Amelia Jakobsson-Boyarsky, cello
2008 Anne-Sofie Andersen, violin; Hanna Dahlkvist, cello


Kort om Stiftelsen Saltö

Stiftelsen Saltö bildades år 1967 av den musikintresserade industrimannen Erik Järnåker (1904-1992). Fram till 2009 bedrevs verksamheten genom att ge personer inom svenskt musikliv tillfälle till vistelser på Saltögården. Då gick Saltögården inte längre gick att driva på ett ekonomiskt hållbart sätt, och Stiftelsen Saltö omvandlades år 2009, enligt donatorns vilja, till en ren stipendiestiftelse med uppgift att dela ut stipendier till tonsättare av kammarmusik och stråkmusiker vid landets musikhögskolor. Medlen från försäljningen av Saltögården förvaltas så att avkastningen ska kunna användas till stipendier. Stiftelsen drivs av Kungl. Musikaliska Akademien och Föreningen Svenska Tonsättare tillsammans. Saltögårdens drivs vidare av de nya ägarna med en breddad affärsverksamhet; musiken har alltjämt en central plats i den verksamheten saltogarden.se Länk till annan webbplats.

Nomineringar till 2022 års Järnåkerstipendium avslutades 15 september 2022.
Läs mer här.Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikationsansvarig
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se