Saltöstiftelsens stipendier

Nominera till 2022 års Järnåkerstipendium senast 15 september 2022.
Läs mer här.

Stiftelsen Saltö, inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare och två stråkmusikstipendier till unga stråkmusikstuderande. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2021 tilldelas tonsättaren Anders Hillborg för verket Duo for Cello and Piano (2013). Sveriges största kammarmusikstipendium om 100 000 kronor delas ut traditionsenligt den 5 januari i anslutning till den årliga kammarkonserten till Erik Järnåkers minne på Musikaliska i Stockholm. Årets stråkstipendiater är Alva Holm, violin och Daniel Thorell, violoncell som får 75 000 kronor var.

Saltöstiftelsens jury tilldelar årets Järnåkerstipendium till Anders Hillborg för verket Duo for Cello and Piano. Motiveringen lyder:

"Ett distinkt och briljant verk som utstrålar fräschör och spelglädje. Skiftande musikaliska element som sammanbinds av ett unikt harmoniskt språk och stark formkänsla. Med utgångspunkt i en lång västerländsk tradition skapar tonsättaren egna musikaliska landskap i kombination med en effektiv och idiomatisk instrumentbehandling och ett omsorgsfullt hantverk."

– Jag är extremt tacksam och glad över detta erkännande. Det kan uppfattas som en klyscha, men det är inte desto mindre sant – alla dessa ensamma timmar för att komponera och man vet inte om det man skriver kommer att nå ut… och så får man ett bevis på att det faktiskt gör det. Det här priset känns extra underbart med tanke på de enorma problem som fanns utmed hela vägen till premiären, säger Anders Hillborg.

Duo for Cello and Piano var planerat att uruppföras vid Chicago Symphony Center i februari 2014, då pianisten drog sig ur. Därefter var det planerat, i en annan konstellation, i Los Angeles i oktober 2017, men cellisten avböjde. Sedan, i ännu en ny konstellation skulle Duo uruppföras i London, Wigmore Hall i juli 2018, men även då drog sig pianisten ur. Föga överraskande drog jag vid det här laget slutsatsen att det vilade en förbannelse över stycket, och att det aldrig skulle framföras. Och så äntligen, uruppfördes Duo i Växjö i Sverige i september 2018 av suveräna musikerna, Jakob Koranyi och Juho Pohjonen. Förbannelsen bröts, och sedan dess har verket haft en hel del framföranden och är även inspelat av den utmärkte amerikanske cellisten Eric Byers (cellist i Calder Quartet) och den lika utmärkte pianisten Kevin Kwan Loucks, och ska ges ut på CD inom kort, berättar Anders Hillborg, mottagare av Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2021.

Anders Hillborg räknas som en av Sveriges absolut främsta tonsättare. Hans verksamhetsfält är brett och täcker såväl orkester-, kör- och kammarmusik som film- och popmusik. Han har mottagit beställningar från världsledande orkestrar som Los Angeles Philharmonic, Chicago Symphony, Berliner Philharmoniker, BBC Symphony Orchestraoch New York Philharmonic och samarbetat med framstående artister som dirigenter Esa-Pekka Salonen, Alan Gilbert, Sakari Oramo, Gustavo Dudamel, David Zinman, Eric Ericson, mezzosopranen Anne Sofie von Otter och sopranen Renée Fleming. Anders Hillborg har belönats med ett flertal stora priser och utmärkelser, bland annat Christ Johnson-prisen (1991 och 1997), Grammy Award (1996, 2012 och 2016) och Ganneviksstipendiet 2013. År 2015 tilldelades han Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport. För mer information, se här Länk till annan webbplats..

2021 års jury har bestått av Anna Lindal (juryns ordförande), Christian Karlsen och Lotta Wennäkoski som valt bland anonymiserade nomineringar och ansökningar.


Tonsättarstipendiater
2020 Djuro Zivkovic, Citadel of Love
2019 Karin Rehnqvist, Blodhov
2018 Jenny Hettne, A swarm came in from the dark
2017 Ylva Lund Bergner, Achenar
2016 Kent Olofsson, Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm, ...et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin, Pendants
2013 Joakim Sandgren, endroits susceptibles
2012 Leilei Tan, In our image, in our likeness
2010 Madeleine Isaksson, Les sept vallées
2010 Klas Torstensson, In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogos
2008 Mikael Edlund, Solo

Stråkstipendiater
2020 Johannes Schantz, violin och Kristina Winiarski, cello
2019 Philip Zuckerman, violin och Filip Lundberg, cello
2018 Johannes Marmén, violin och Fred Lindberg, cello
2017 Yongmin Lee, violin och Amalie Stalheim, cello
2016 Agata Kawa Cajler, violin och Antonio Hallongren, cello
2015 Elna Carr, violin och Daniel Tengberg, cello
2014 Ylva Larsdotter, violin; Erik Uusijärvi, cello; Per Björkling, kontrabas
2013 Henrik Naimark Meyers, violin; Frida F W Wærvågen, cello
2012 Karolina Öhman, violoncell; Isabelle Bania, violin
2011 Ellen Nisbeth, viola; Tomas Lundström, violoncell
2010 Dora Asterstad, violin; Torun Stavseng Sæter, cello
2009 Daniel Migdal, violin; Amelia Jakobsson-Boyarsky, cello
2008 Anne-Sofie Andersen, violin; Hanna Dahlkvist, cello

 

Kort om Stiftelsen Saltö

Stiftelsen Saltö bildades år 1967 av den musikintresserade industrimannen Erik Järnåker (1904-1992). Fram till 2009 bedrevs verksamheten genom att ge personer inom svenskt musikliv tillfälle till vistelser på Saltögården. Då gick Saltögården inte längre gick att driva på ett ekonomiskt hållbart sätt, och Stiftelsen Saltö omvandlades år 2009, enligt donatorns vilja, till en ren stipendiestiftelse med uppgift att dela ut stipendier till tonsättare av kammarmusik och stråkmusiker vid landets musikhögskolor. Medlen från försäljningen av Saltögården förvaltas så att avkastningen ska kunna användas till stipendier. Stiftelsen drivs av Kungl. Musikaliska Akademien och Föreningen Svenska Tonsättare tillsammans. Saltögårdens drivs vidare av de nya ägarna med en breddad affärsverksamhet; musiken har alltjämt en central plats i den verksamheten saltogarden.se Länk till annan webbplats.

Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se

Kungl. Musikaliska Akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00