Biografier, Monografier

Lars Gullin. Saxofonist och kompositör

Svensk jazzmusik blev på 1950-talet internationellt uppmärksammad – man talade om en ”gyllene epok”. Längst fram bland de främsta fanns barytonsaxofonisten och kompositören Lars Gullin (1928–1976), med en särställning bland europeiska jazzmusiker. Hans vackra, nordiskt klingande och högst personliga tonspråk färgades emellanåt av mörkare stråk. Han hade periodvis problem med sin hälsa och ekonomi, vilket påverkade hans liv och skapande. Summan är ändå en imponerande rik produktion.

Här berättas hans historia, bland annat genom två öppenhjärtiga, tidigare ej publicerade, intervjuer med hans första och sista fru, Gerd och Mailis. Även Gullins plats i den svenska jazzhistorien och delar av hans musik belyses, exempelvis den legendariska balladen ”Danny’s Dream” – en bästsäljande inspelning som blivit något av Gullins signum och en symbol för den lyriska svenska femtiotalsjazzen. Den melodin har dessutom, efter Gullins död, blivit en evergreen, den svenska jazzens mest inspelade, och finns numera i ett stort antal olikartade versioner.

Gullins sista stora verk, sviten Aeros Aromatic Atomica (1976) blev en triumf för honom och för den orkestrala jazzen.

Jan Bruér är jazzhistoriker och har arbetat som musikproducent och skribent. Alltsedan tonåren på 50-talet har han fascinerats av Lars Gullins musik. Boken innehåller även en handfull musikanalyser av Jan Levander, själv saxofonist, kompositör och arrangör.

Lars Gullin. Saxofonist och kompositör har formgivits av Jocke Wester. Boken är försedd med närmare 400 illustrationer i form av foton, många aldrig tidigare återgivna, handskrivna originalnoter och allehanda andra dokument. En guldgruva för alla intresserade av svensk jazz från 1950-talet till mitten av 70-talet.

Författare: Jan Bruér
320 sidor. Inbunden. Rikt illustrerad
Bo Ejeby Förlag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Säljes i bokhandeln.

Publikationer från jazzavdelningen, Svenskt visarkiv nr 31
Kungl. Musikaliska Akademiens skriftserie nr 151

Kategorier