Biografier, Monografier

Patos och tradition – en bok om och med dirigenten Tor Mann
Vem var Tor Mann?
Det visste alla göteborgare på 20- och 30-talet! Det visste alla radiolyssnare på 40- och 50-talet! Och det visste alla musiker som försökte lära sig konsten att leda och inspirera en symfoniorkester med honom som förebild.
Idag är det inte många som minns mannen, som upptäckte Franz Berwald åt svenskarna och som gjorde hans personliga vänner Wilhelm Stenhammar, Ture Rangström, Gösta Nystroem, Hilding Rosenberg, Allan Pettersson, Jean Sibelius och Carl Nielsen till moderna klassiker.

Tore Uppström intervjuade honom året innan han dog. Radioinspelningen ligger till grund för Lennart Hedwalls och Carl-Gunnar Åhléns kartläggning av Tor Manns (1894–1974) händelserika liv i den första CD-illustrerade svenska dirigentbiografin med tolkningar, som förmedlar unika traditioner.

CD 1 innehåller Wilhelm Stenhammars orkesterserenad och Ture Rangströms första symfoni, framförda av Kungl. filharmonikerna i Stockholm samt en nyligen funnen glimt ur en Beethoven-konsert som exemplifierar Göteborgssymfonikernas höga standard då Tor Mann var chefdirigent.
CD 2 innehåller Tor Manns klassiska grammofoninspelningar från 1942/43 av Jean Sibelius första och andra symfoni.

Författare: Lennart Hedwall och Carl-Gunnar Åhlén

Säljs via bokhandeln.

Atlantis förlag Länk till annan webbplats.

Kategorier