Musikhistoria

La folia - en europeisk melodi i svenska musikmiljöer
En storslagen bok om en anspråkslös liten melodi!

En europeisk melodi i svenska musikmiljöer – så lyder undertiteln till musikvetarna och musiketnologerna Margareta Jersilds och Märta Ramstens bok om folia-melodin.

La folia, Folies d´Espagne, Den spanska dårskapen – namnen är många på detta outslitliga tem som vandrat genom musikhistorien i mer än 400 år och varierats i det oändliga. Ursprungligen från Spanien och Portugal har melodin tagit sig upp genom Europa och fått ett starkt fäste i Sverige, inte minst i folkliga musikmiljöer.

Corellis variationer över folia-temat är välkänt, likaså den svenska, politiska Sinclairsvisan. I våra dagar har bland andra Olle Adolphson och Alf Hambe använt sig av temat. Författarna har spårat och följt folian i olika musikmiljöer allt ifrån dess första nedslag på svensk mark.

En cd med svenska foliainspelningar medföljer boken. I bokens appendix publiceras för första gången foliatemat med variationer ur svenska lut-, gitarr- och klavertabulaturer från cirka 1700 (transkriberade) samt den västgötske hautboisten Blidströms notbok från 1715 (i faksimil).

Margareta Jersild och Märta Ramsten är båda docenter i musikvetenskap och tillhör landets ledande musiketnologer. Båda har en rik produktion av böcker och artiklar inom området. Märta Ramsten har också medverkat i olika programserier i Sveriges Radios P2.

ISBN 978-88316-48-6
288 sidor, inbunden
Rikt illustrerad med bilder och notexempel.
Säljs via bokhandeln.

Författare: Margareta Jersild och Märta Ramsten

http://www.ejeby.se Länk till annan webbplats.

Kategorier