Publicerad: 2023-11-22

Christ Johnson-prisen 2023

Landets främsta belöning för tonsättare – Kungl. Musikaliska Akademiens Christ Johnson-pris – har utdelats sedan 1958. År 2023 ges Stora Christ Johnson-priset på 200 000 kr till Marie Samuelsson och Lilla Christ Johnson-priset på 80 000 kr tilldelas Rosali Grankull. Priserna delas ut den 27 november av Prinsessan Christina fru Magnuson, vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst.

Marie Samuelsson tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens Stora Christ Johnson-pris 2023 för sitt verk Brandnäva, dubbelkonsert för gitarr, violin och orkester med motiveringen:

”Marie Samuelsson är sedan länge en central röst bland svenska tonsättare. I konserten Brandnäva för gitarr, violin och orkester interagerar den originella solistkombinationen på ett både raffinerat och lekfullt sätt med orkestern. Här gestaltas genom ett koncentrerat material, utformat med stor detaljskärpa, en angelägen tematik kring natur och kretslopp och Samuelsson skapar i sitt verk ett eget unikt musikaliskt ekosystem.”

Rosali Grankull tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens Lilla Christ Johnson-pris 2023 för sitt verk Identitetshandlingar i C-dur med motiveringen:
”Rosali Grankull är en ny spännande röst i musiklivet. Identitetshandlingar i C-dur är ett modigt och skickligt genomfört orkesterverk som går från ytterlighet till en annan, från brus och luftiga klangskikt till fullt utblommande C-dur. Verket är klangrikt utforskande och har en personlig och levande ljudtextur som väcker intresse.”

Det stora priset ges för ett orkesterverk komponerat under senare år efter förslag från en särskild priskommitté och på beslut av akademiens styrelse. Verket kan vara en solokonsert eller innehålla vokala och/eller elektroakustiska inslag. Det mindre priset skall ges till en yngre löftesrik tonsättare (icke studerande) för en komposition som motsvarar samma kriterier som för det stora priset.

Foto Marie Samuelsson: Mats Bäcker

Foto Rosali Grankull: Fredrik Bilén

Länk till pressmaterial. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs om Christ-Johnson-prisen här.

Läs om tidigare mottagare här.

Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikationsansvarig
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se