Publicerad: 2022-11-01

Första duon att motta Dorothy Irvings romansstipendium

För första gången delas det nya Dorothy Irvingstipendiet ut till en sång- och pianoduo som främjar liedkonsten i Dorothy Irvings anda. Sopranen Anna Bæk Christensen och pianisten Octavian Leyva Dragomir är de första stipendie-mottagarna, som får dela på 200 000 kr och genomföra en stipendiekonsert i Grünewaldsalen på Konserthuset Stockholm den 23 januari 2023 kl. 18.00, på Dorothy Irvings födelsedag. I ett varierat och konstnärligt program på internationell nivå kombinerar stipendiaterna djup konstnärlig förståelse av romansens historiska tradition med frisk scenisk kommunikation i nuet.

Stipendiekonserten i Grünewaldssalen på Konserthuset Stockholm den 23 januari. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Köp biljetter här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anna och Octavian träffades under sin studietid vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och började att musicera ihop år 2020. Sedan dess har de spelat ihop i flera projekt, senast vid Annas examenskonsert 2022, där de experimenterade med nya sätt att framföra lieder. De visar båda stort engagemang i att lyfta fram romansens berättarkraft.


Biografi Anna Bæk Christensen:

Anna Bæk Christensen, född 1998, växte upp i Sorgenfri nära Köpenhamn,

och utvecklade tidigt en passion för både sång, dirigering och piano. Under sina studier i orkesterdirigering fick hon möjlighet att dirigera Danmarks Radios Symfoniorkester och Vokalensemble. Samtidigt med dirigentstudierna studerade hon klassiskt piano på talangskolan i Köpenhamn. Därefter flyttade hon till Stockholm för att fördjupa sig i kördirigering, men bytte inriktning till klassisk sång, och har precis gjort klart sin kandidatutbildning för Bo Rosenkull och Åsa Bäverstam vid Kungliga Musikhögskolan. Nu studerar hon sång på masternivå för Tuva Semmingsen vid konservatoriet i Köpenhamn. Under de senaste åren har Anna varit sopransolist och pianist i The Tolkien Ensemble, och har tillsammans med skådespelaren Billy Boyd (Pippin från Peter Jacksons “Sagan om Ringen”) gjort konserter bl.a. på Großes Festspielhaus Salzburg, och Wiener Konzerthaus.


Biografi Octavian Leyva Dragomir:

Octavian Leyva Dragomir föddes 1997 och växte upp i Stockholm med rumänsk-colombianska föräldrar. Passionen för romanskonsten väcktes redan på Lilla Akademiens gymnasium, och hans studier fortsatte sedan vid Kungliga Musikhögskolan för Mats Widlund. Han utbildade sig sedan vidare vid Escola Superior de Música de Catalunya i Barcelona, och fokuserade därefter på romanskonsten under ett år vid Vadstena Sång och Pianoakademi. Efter kandidatexamen från Kungliga Musikhögskolan fortsätter han nu att studera vid Musikhögskolan i Örebro. Vägledning inom vokal kammarmusik har han även fått av bl.a. Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg. 2021 deltog han i The Nadia and Lili Boulanger International Voice-Piano Competition och blev 2022 en av pristagarna vid Göteborgs internationella pianotävling.


Dorothy Irvings Stipendiefond inom Kungl. Musikaliska Akademien startade 2022 och stipendiet tilldelas en konstnärligt högtstående duo bestående av sångare eller sångerska och pianist som kontinuerligt samarbetar. Stipendiet delas ut vartannat år med första utdelning den 23 januari 2023. Stipendiet består bland annat av en summa om 200 000 kr som delas mellan stipediaterna.

Styrelsen för stipendiefonden: Alexandra Büchel (ordförande), Anita Soldh, Anne Sofie von Otter, Hillevi Martinpelto, Lise-Lotte Axelsson, Magnus Svensson, Olle Persson och Sven Kristersson.

Läs mer om Dorpthy Irvings stipendiefond

Presskontakt:
Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565 lova.wallero@musikaliskaakademien.se

Stipendiefondens kontaktperson:
Alexandra Büchel, ordförande
dis@musikaliskaakademien.se

 

Länk till pressbild Anna Bæk Christensen

Länk till pressbild Octavian Leyva Dragomir

Foto: Julia Pedersen

Länk till logga Dorothy Irvings stipendiefond