Publicerad: 2024-01-13

Kathrin Lorenzen vinner Solistpriset 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen är vinnare i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde sin egenvalda repertoar i Berwaldhallen tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Tobias Ringborg. Finalen avgjordes under hård konkurrens och direktsändes i Sveriges Radio P2 lördagen 13 januari. Kathrin Lorenzen framförde musik av J.S. Bach, Olivier Messiaen och Gustav Mahler.

- Det här var oväntat… jag ville bara göra musik och det vill jag fortsätta med, säger Kathrin Lorenzen om Solistprisvinsten.

Juryns motivering lyder:
”Med en fängslande scennärvaro och enastående musikalitet lämnar vår vinnare ingen jurymedlem oberörd. De musikaliska tolkningarna är övertygande och speglar ett moget konstnärskap på mycket hög nivå. Det är med spänning vi ser fram emot att följa vår vinnares fortsatta musikaliska resa och karriär i Sverige och utomlands.”

– Vilken final! Vi på Göteborgs Symfoniker ser så mycket fram emot att ta emot Solistprisvinnaren under kommande säsong, säger Karin Tufvesson Hjörne, tf planeringschef för Göteborgs Symfoniker som tar emot vinnaren under 2024/2025.

I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot Theo Hillborg, saxofon och Matilda Sterby, sopran.

– Årets spännande final ger hopp inför framtidens svenska musikliv. Hos en solistprisvinnare vill vi se teknisk skicklighet, musikalisk mognad och en förmåga att förmedla musiken till sin publik, något vi verkligen fick uppleva i kvällens konsert, säger Susanne Rydén, preses Kungl. Musikaliska Akademien och VD Musik i Syd.

–Det har varit så roligt att återigen stå värd för Solistpriset, en tävling som tar fram de bästa unga musikertalangerna vi har i Sverige. Vi gratulerar Kathrin Lorenzen till vinsten, säger Staffan Becker, Konserthuschef i Berwaldhallen.

Se konserten här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om vinnaren:

Kathrin Lorenzen (sopran) föddes 1994 i Flensburg i Tyskland och bor nu i Stockholm där hon är sopran i Radiokören. Hon tog sin kandidatexamen i klassisk sång för Brigitte Wohlfarth i Leipzig och Ruth Ziesak i Saarbrücken. Nu studerar hon en master i klassisk sång vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Bo Rosenkull. Som solist har Kathrin vunnit första pris och publikpriset på den 12:e internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och var samma år finalist i Havets röst på Åland. Tillsammans med pianisten Oskar Ekberg har hon en lied-duo.

Om Solistpriset:
Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för unga musiker och delas ut vartannat år sedan 1993. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera.

För vinnaren ingår också två kammarmusikturnéer anordnade av Musik i Syd, en turné med Musica Vitae samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.
Läs om Solistpriset här.

Jury 2024

Mats Bergström – gitarr (ordf.), Peter Herresthal – violin, Annamia Larsson – valthorn, Fredrik Zetterström – baryton, Hermann Stefánsson – klarinett

Tidigare vinnare

2022 Alva Holm, violin
2020 Laura Michelin, flöjt
2018 Amalie Stalheim, cello
Läs om alla tidigare vinnare här.

Pressbilder

Länk till bilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Foto: Arne Hyckenberg


Presskontakt:

Lova Wallerö
Press- och kommunikationsansvarig
Kungl. Musikaliska Akademien
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se

Karl Thorson
Press och PR
Berwaldhallen
08-7841830
Karl.thorson@sverigesradio.se