Publicerad: 2024-01-05

Jonatan Sersam tilldelas Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium 2023

Stiftelsen Saltö, inrättad av musikmecenaten Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2023 tilldelas tonsättaren Jonatan Sersam för verket presencia de Sombra (2022).

Sveriges största kammarmusikstipendium om 110 000 kronor offentliggörs traditionsenligt den 5 januari för att hedra Erik Järnåkers storartade insatser för musiklivet. Verket presencia de Sombra får sin Sverigepremiär vid Svensk Musikvårs finaldag den 24 mars i Stockholm, då också Sersam tar emot utmärkelsen.

 

Juryns motivering

Saltöstiftelsens jury tilldelar Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium 2023 till Jonatan Sersam för verket presencia de Sombra (2022), skrivet för viola da gamba, cello och sopran. Juryns motivering lyder:

I ’presencia de Sombra’ utforskar tonsättaren en både tvetydig och skuggig terräng med ett såväl sensibelt som kompromisslöst handlag. Lyssnaren bjuds in att slå följe genom ett färgrikt och transparent landskap.”

– Jag är verkligen oerhört glad och tacksam. Det är ju ett sådant pris man tisslade om när man studerade komposition. Sedan är det naturligtvis jätteroligt att stycket får sin Sverigepremiär! Presencia de Sombra är för mig en sorts vändpunkt, jag insåg många nya saker när jag skrev det. Jag fick börja om flera gånger, och jag funderade mycket kring ingivelse, spontanitet, struktur, och inte minst förhållandet mellan text, språk och klang, säger Jonatan Sersam, mottagare av Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2023.

Verket uruppfördes på Le Festival de Royaumont (Paris, Frankrike) den 4 september 2022 av ICTUS Ensemble; Eva Reiter (viola da gamba), Marie Ythier (cello) och Ann-Claire Baconnais (sopran) under ledning av Tom De Cock.

 

Verkkommentar av Jonatan Sersam

Rösten som en skugga, projicerad i en klangspegel. Denna klangspegel växer, den skriver sig själv. Som texten av den argentinske poeten Alejandra Pizarnik. En lampa som tänds, en lampa som släcks. Det bildas ett skuggspel som utspelas på väggarna i ett litet rum. En studio kanske. Eller ett mentalt rum, i vilket en skuggas närvaro frammanas. Stillheten, galenskapen, nattens svärta, allt finns i ljuden. Klangerna antyder en skepnad, en närvaro, som uppenbarar sig i skepnaden av en dikt. Något som man upplever läsandes fram och tillbaka. Man omtolkar den i olika belysningar och med olika röster. Och i texten kan man hitta många olika stämmor, med olika tilltal och karaktär. En metafysisk text om att skriva, om gestaltandet av en skugga. Vissa fragment verkar utskurna från något annat, placerade tillsammans med resten av texten, likt skikt av röster som glänser igenom sprickorna, en polyfoni av skuggor...

 

Jonatan Sersam verkar både i Sverige och internationellt och hans skapande innefattar kammar-, orkester- och vokalmusik samt musikdramatiska verk av olika slag. I sin musik utmanas det musikaliska narrativet, och i mötet med formen sker ofta abrupta förändringar och musiken karaktäriseras av ett flöde med skarpa kurvor och djärva transformationsprocesser. Hans verk har bland annat framförts av Malmö Symfoniorkester, Schallfeld Ensemble, ICTUS, Ensemble Zeitfluss, Ars Nova Ensemble, FontanaMix, Zöllner/Roche, Västerås Sinfonietta, Marco Fusi, och Norrbotten NEO. Sersam driver föreningen Ars Nova och ingår i den konstnärliga ledningen för Sound Spaces Festival sedan 2018. Han ingår även som pianist i Malmöbaserade Ars Nova Ensemble och dirigerar och framför regelbundet sina egna verk.

För mer information, se här Länk till annan webbplats..


Stråkmusikstipendiaterna

I anslutning till den årliga kammarkonserten till minne av Lars Järnåker på Musikaliska Kvarteret i Stockholm på Trettondagsafton presenteras stråkmusikstipendier till unga stråkmusikstuderande. Årets stipendiater Astrid Hillerud, cello, och Marcus Bäckerud, violin, får 80 000 kronor var ur Stiftelsen Stråkinstrumentfonden till Lars Järnåkers minne. Den så kallade Järnåkerfonden instiftades 1978 genom donationer från industrimannen, musikälskaren och violinkännaren Erik Järnåker.

Läs mer om konserten här Länk till annan webbplats..

Jonatan Sersam tar emot utmärkelsen och intervjuas av Stiftelsen Saltös ordförande Monica Danielson i anslutning till verkets framförande av Louise Agnani (viola da gamba), Åsa Åkerberg (cello) och Alexandra Büchel (sopran) vid musikfestivalen Svensk Musikvår i Stockholm den 24 mars 2024. Saltöstiftelsens jury har under 2023 bestått av Ivo Nilsson (juryns sammankallande), Helena Tulve och David Björkman som valt bland anonymiserade nomineringar och ansökningar.

Saltöstiftelsen Länk till annan webbplats. förvaltas av Kungl. Musikaliska Akademien Länk till annan webbplats. som driver stiftelsens arbete tillsammans med Föreningen Svenska Tonsättare Länk till annan webbplats..

 

Tidigare tonsättarstipendiater


2022
Henrik Denerin Länk till annan webbplats., collide
2021 Anders Hillborg Länk till annan webbplats., Duo for Cello and Piano
2020 Djuro Zivkovic Länk till annan webbplats., Citadel of Love
2019 Karin Rehnqvist Länk till annan webbplats., Blodhov
2018 Jenny Hettne Länk till annan webbplats., A swarm came in from the dark
2017 Ylva Lund Bergner Länk till annan webbplats., Achenar
2016 Kent Olofsson Länk till annan webbplats., Champs d’etoiles
2015 Staffan Storm Länk till annan webbplats., ...et lux in tenebris lucet
2014 Jesper Nordin Länk till annan webbplats., Pendants
2013 Joakim Sandgren Länk till annan webbplats., endroits susceptibles
2012 Leilei Tan Länk till annan webbplats., In our image, in our likeness
2011 Madeleine Isaksson Länk till annan webbplats., Les sept vallées
2010 Klas Torstensson Länk till annan webbplats., In grosser Sehnsucht
2009 Jan W. Morthenson, Stråkkvartett nr 3 Epilogo
2008 Mikael Edlund, Solo

Läs mer om Saltöstipendierna här.

För mer information, kontakta:

 

Anna Cokorilo
Kommunikationsansvarig, Föreningen Svenska Tonsättare
E-post: anna.cokorilo@fst.se
Telefon: +46 (0)70 602 51 15

Lova Wallerö
Kommunikationsansvarig, Kungl. Musikaliska Akademien
E-post: lova.wallero@musikaliskaakademien.se
Telefon: +46 (0)70 763 05 65