Carin Malmlöf-Forsslings Pris

Akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist och Molly Kien, längst till vänster, tillsammans med stipendiater från Musikkonservatoriet i Falun samt Alfvéngårdens intendent Zanna Brodin, i samband med prisutdelningen vid Alfvéndagen.

 Tonsättaren Carin Malmlöf-Forssling grundade 2002 en stiftelse i sitt eget namn med syfte att stimulera det svenska konstmusiklivet. Detta sker i första hand genom utdelandet av ett pris till en svensk tonsättare. Årets pris med gick till Molly Kien med motiveringen:

”Molly Kiens musik präglas av ett väl utvecklat klangsinne, inte minst i orkestrala sammanhang, och ett starkt personligt tonspråk som omedelbart fångar lyssnarens uppmärksamhet. Förutom den höga kvaliteten i sitt konstnärliga skapande har hon visat en anmärkningsvärd mångsidighet i sin kompositionsverksamhet. Vid sidan av stora orkesterverk har hon arbetat med kammar- och elektroakustisk musik och även tagit tillfället i akt att skriva sceniska verk som riktar sig till barn. I kommunikationen med musiker är hon omvittnat både väl förberedd och välformulerad, något som tillsammans med den höga konstnärliga nivån på musiken bidragit till att göra henne till en av vårt lands mest uppskattade tonsättare i sin generation.”

Priset delades ut under Alfvéndagen i Tibble den 6 juli 2019.

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00