Länkar   Webbkarta    A-Ö    Anpassa    Logga inöppnas i nytt fönster    In English

Programverksamhet

2016


8 november 2016 kl 18.00 i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus

Klingande Akademi – ”Varifrån kommer musiken?”

Med utgångspunkt i Gunnar Valkares bok bjuder Kungl. Musikaliska akademien in till ett spännande samtal med författaren, tonsättaren och musikforskaren Gunnar Valkare. I boken berättar han bland annat om hur han kommit fram till att musik är en evolutionärt framvuxen förmåga som gör människan till människa. Han ger oss också sin annorlunda syn på musikhistorien.

Vi får höra prov på musik med influenser från forskningen som ligger till grund för boken och pianisten Mats Jansson framför delar av verket Bilder för solopiano komponerat av Gunnar Valkare.

Gunnar Valkare författare
Mats Jansson piano
Sven Kristersson moderator

--

2017

 

14 februari 2017 kl. 18.00 i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus

Klingande Akademi – Musik och integration

I en kreativ skola finns en mångfald av uttrycksformer. Kungl. musikaliska akademien bjuder in till ett spännande samtal med Elisabeth Sörhuus, en gång kallad ”Sveriges bästa rektor”.

– Alla elever måste finna sitt eget sätt att presentera sig och kommunicera, särskilt om kunskaperna i det svenska språket är otillräckliga. Musik och dans är internationella språk som förstås över hela världen, säger Elisabeth Sörhuus. Musiken i skolan kan öppna nya dörrar, skapa samhörighet, öka självförtroendet, bryta igenom barriärer och stärka den kulturella identiteten.

Medverkande:

Elisabeth Sörhuus m.fl.

--

4 april 2017 kl. 18.00 i Aulinsalen, Stockholms Konserthus

Klingade Akademi – Daniel Börtz – ”om den lilla människans plats i världen”

Med anledning av Kungl. Musikaliska akademiens biografi om Daniel Börtz bjuder vi in till ett samtal med bokens författare, journalisten Sara Norling.

– I hans musik bor tvingande expressionism och sträng gestaltning sida vid sida med det sårbara och sköna, ofta parat med ett uppfordrande men i grunden humanistiskt budskap, säger Sara Norling.

Medverkande:

Sara Norling, författare
Daniel Börtz, tonsättare

Karl-Magnus Fedriksson, baryton
Hans Pålsson, piano
m.fl.

 

8/11-16 Klingande Akademi - Varifrån kommer musiken?

14/2-17 Klingande Akademi - Musik och integration

4/4-17 Klingande Akademi - Daniel Börtz

Sidan uppdaterad: 2016-11-07

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00