Programverksamhet

2017

 

14 februari 2017 kl. 13.00-ca 19.00 i Grünewaldsalen, Stockholms Konserthus

TEMA: Musik och samvete

Välkomna till en eftermiddag med seminarier och samtal där vi lägger fokus på musik och socialt ansvar. Dagen syftar till att på ett konstruktivt sätt försöka öppna dörrar mellan samhällsinstitutioner och musikaktörer, att hitta nya sätt att tillsammans arbeta för ett samhälle där alla känner sig välkomna.

Frågorna vi ställer oss är bland annat: Hur påverkas branschen av globalisering och migration? Hur påverkas konsten? Har du som musiker ett socialt ansvar? Har du en roll i integration och inkludering?

Vi vill också under dagen ta reda på: Vad behöver du och din institution/organisation hjälp med i inkluderings- och mångfaldsarbetet?

Program och anmälanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

18.00 Klingande Akademi – Musik, språk och skola

Kungl. Musikaliska akademien tillsammans med Unga tankar om musik och Stockholms Konserthus genomför en seminariedag kallad "Musik och samvete". Dagen avslutas med denna Klingande Akademi.

I en kreativ skola finns en mångfald av uttrycksformer. Kungl. musikaliska akademien bjuder in till ett spännande samtal med Elisabeth Sörhuus, en gång kallad ”Sveriges bästa rektor”.

– Alla elever måste finna sitt eget sätt att presentera sig och kommunicera, särskilt om kunskaperna i det svenska språket är otillräckliga. Musik och dans är internationella språk som förstås över hela världen, säger Elisabeth Sörhuus. Musiken i skolan kan öppna nya dörrar, skapa samhörighet, öka självförtroendet, bryta igenom barriärer och stärka den kulturella identiteten.

Medverkande:

Elisabeth Sörhuus m.fl.

Moderator:
Gunilla Kindstrand

--

23 mars 2017 kl 13.15 på Folkoperan i Stockholm

Klingande Akademi - Bucht & Byström

Möt 90 års-jubilaren Gunnar Bucht och den nyinvalda akademiledamoten Britta Byström i ett spännande samtal om varandras musik. Musik av dessa två tonsättare framförs live av Duo Gelland och Aniarakvartetten. Samtalet leds av moderator Johanna Paulsson, till vardags kritiker på DN.

Medverkande:

Gunnar Bucht, tonsättare
Britta Byström, tonsättare
Johanna Paulsson, moderator

Duo Gelland
Aniarakvartetten

--

4 april 2017 kl. 18.00 i Aulinsalen, Stockholms Konserthus

Klingade Akademi – Daniel Börtz – ”om den lilla människans plats i världen”

Med anledning av Kungl. Musikaliska akademiens biografi om Daniel Börtz bjuder vi in till ett samtal med bokens författare, journalisten Sara Norling.

– I hans musik bor tvingande expressionism och sträng gestaltning sida vid sida med det sårbara och sköna, ofta parat med ett uppfordrande men i grunden humanistiskt budskap, säger Sara Norling.

Medverkande:

Sara Norling, författare
Daniel Börtz, tonsättare

Karl-Magnus Fedriksson, baryton
Hans Pålsson, piano
m.fl.

 

14/2-17 TEMA: Musik och samvete

14/2-17 Klingande Akademi - Musik och integration

23/3-17 Klingande Akademi - Svensk musikvår

4/4-17 Klingande Akademi - Daniel Börtz

Sidan uppdaterad: 2017-02-01

Kungl. Musikaliska akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00