Malmö Live

Finalen i Blåsmusikpriset 2023

Konsert

Kungl. Musikaliska Akademiens angelägna Blåsmusikpris har fått sina tre finalister. Efter provspelningarna till akademiens nationella stipendier står det klart att finalisterna är Lukas Nordanskog (trombon), Linköping, Ebba Wallén (flöjt), Malmö och Rasmus Jönsson Hansson (slagverk), Strömstad.

Läs om finalisterna här.

De tre tävlar nu om en rad solistuppdrag med de professionella blåsorkestrarna runt om i Sverige samt – en nyhet för i år – en total prissumma om 100 000 kr. Blåsmusikpriset som utlyses vartannat år arrangerades första gången 2019.

Finalen på Malmö Live med Marinens Musikkår under ledning av Alexander Hanson äger rum fredagen den 20 januari och livestreamas på Facebook och Youtube.

Här kan du boka biljetter till konserten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Blåsmusikpriset är Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument och utlyses vartannat år. Tävlingen är nationell och juryerna för de tre kategorierna bleckblås, träblås och slagverk utser under höstens stipendieprovspelningar tre finalister. Dessa går sedan påföljande vår vidare till en högtidlig finalomgång med någon av landets professionella blåsorkestrar.

Blåsmusikpriset är instiftat av Nätverket för professionell Blåsmusik i Sverige. Vinnaren får framträda som solist med samtliga orkestrar som ingår i nätverket. Nytt för i år är den totala prissumman om 100 000 kronor där vinnaren tilldelas 50 000 kronor, medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera. Prissumman har möjliggjorts tack vare Annika och Gabriel Urwitz’ Stiftelse.

Läs om Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige här.