Final 9 januari 2014

Solistpriset 2014 avgjordes den 9 januari i en rafflande final tillsammans med Göteborgs Symfoniker i konserthuset i Göteborg. Dirigent var det unga stjärnskottet Kristiina Poska.

2014 Finalisterna Filip Draglund, David Huang och Frida Fredrikke Waaler Waervågen

David Huang – vinnare av Solistpriset 2014

Pianisten David Huang är stolt vinnare av Solistpriset 2014. Finalen hölls i Göteborgs konserthus tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd och Göteborgs Symfoniker.

Efter Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendieprov med hundratals sökande, en uttagningsomgång och slutligen den stora finalen i Göteborgs Konserthus med tre finalister på högsta nivå är nu vinnaren korad. David Huang vann under torsdagen finalen i Sveriges stora solisttävling för unga klassiska musiker.

Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för i år är att vinnaren dessutom blir Sveriges Radios P2-Artist under kommande två säsonger.

Nu börjar två spännande år med konsertarrangemang, turnéer och solistuppdrag. Att bli utnämnd till P2-artist är ett av den svenska klassiska musikvärldens största hedersuppdrag. Det bjuder på en mängd tillfällen att spela konserter i olika konstellationer. Många av dem blir inspelade eller direktsända i radio och både radiopubliken och alla de som kommer live till konserterna får följa artisten under två hela säsonger. Det är ett unikt steg i ut i arbetslivet för en ung musiker.

Juryns motivering

"David Huang har en förmåga att låta musiken strömma genom sin kropp på det mest självklara sätt och drabbar lyssnaren rakt i hjärtat. Han är ett med sitt instrument och en självklar scenpersonlighet. Tolkningen är lika virtuos som känslig och visar på ett stort mod i situationen."

De två hedervärda andrapristagarna Frida Fredrikke Waaler Waervågen och Filip Draglund  får 25 000 kronor var.

Läs mer om finalisterna:

Filip Draglund, trumpet

David Huang, piano

Frida Fredrikke Waaler Waervågen, cello

Göteborgs Symfoniker Foto: Anna Hult

Kristiina Poska, dirigent Foto: Henning Moser

Finaljury 2014

Helena Wessman, ordförande

Andrew Manze, violinist och dirigent

Hillevi Martinpelto, sopran


Johan Stern, cellist i GSO


Mårten Larsson, oboeist i GSO