Mirjam Tally

Carin Malmlöf-Forsslings Pris

Tonsättaren Carin Malmlöf-Forssling grundade 2002 en stiftelse i sitt eget namn med syfte att stimulera det svenska konstmusiklivet. Detta sker i första hand genom utdelandet av ett pris till en svensk tonsättare.

2023 tilldelas priset tonsättaren Matthew Peterson.

Matthew Peterson mottar årets pris om 100 000 kr med motiveringen: för sitt rika och originella konstnärskap. Som svensk tonsättare uppväxt i USA förenar Peterson i sin musik North Dakota med Dalarna och skapar verk som är på samma gång avskalade och uttrycksfulla; frihet uppnås genom begränsning. Matthew Peterson är en konstnär som gräver där han står och når fram till en musik som lämnar utrymme för både utövaren och lyssnaren, en musik som tycks fortsätta att klinga även i tystnaden.

Matthew Peterson är född 1984 i amerikanska North Dakota och studerade komposition för Sven-David Sandström vid Indiana University. Hans musik spänner från lyriskt klangliga körverk till färgstark orkestermusik och samtidskritiska kammaroperor. Hans genombrott kom 2014 då han prisades både i Sverige och USA för ett flertal verk.

Priset delas ut på Alfvéndagen lördagen den 1 juli. Foto: Johan Bergmark

Elevstipendier

På Alfvéndagen belönades också tre elever vid Musikkonservatoriet i Falun med stipendium om 10 000 kr vardera: Siri Eigard (komposition), Anton Hermansson (piano) och Elsa Pettersson (violin).


 

Tidigare pristagare:

2022 Benjamin Staern
2021 Mirjam Tally
2020 Jesper Nordin
2019 Molly Kien
2018 Djuro Zivkovic
2017 Tebogo Monnakgotla
2016 Andrea Tarrodi