Nyheter • Debatt: Öppna bibliotekens skattkammare!
  Det tryckta kulturarvet är centralt både för forskningens utveckling och för allas tillgång till vårt förflutna. När bibliotekens samlingar digitaliseras blir de värdefulla bidrag till både forskning och en demokratisk samhällsutveckling. Regeringens nya biblioteksstrategi innehåller dock ingen satsning på en storskalig digitalisering av de svenska forskningsbibliotekens tryckta material.

  Läs mer


 • De tilldelas årets ensemblestipendier
  Kungl. Musikaliska Akademien delar ut årets fortbildningsstipendium för ensemblespel till fyra ensembler: Västanvinden, Duo Magnus & Irina, Trio Alma och Earendel Quintet. Etablerade ensembler inom klassisk musik, folkmusik och jazz där ingen medlem är äldre än 39 år kan söka stipendiet. Fortbildningsstipendierna möjliggör för unga ensemblers fortbildning och utveckling. Akademiens stipendienämnd utser vilken eller vilka av de sökande ensemblerna som kommer i fråga för stipendiet.

  Läs mer


 • Hugo Alfvén sing along med hela körsverige
  Nu släpps biljetterna till årets körhändelse: Kungl. Musikaliska Akademien, Sveriges Körförbund och Berwaldhallen bjuder in till en sing along-konsert lördagen den 19 november som välkomnar Sveriges alla körer och körsångare. Tillsammans med Radiokören får körerna delta i en konsert som hyllar Hugo Alfvéns gärning som kördirigent och kompositör. Evenemanget är en heldag med Radiokören och dirigent Cecilia Rydinger som avslutas med konsert i Berwaldhallen i Stockholm.

  Läs mer


 • Fjorton nya ledamöter till Kungl. Musikaliska Akademien
  Vid sin sammankomst den 18 maj invalde Kungl. Musikaliska Akademien nio nya svenska och fem nya utländska ledamöter. De svenska ledamöterna är professor Lars Berglund, tonsättare Malin Bång, kördirigent Kerstin Börjeson, kompositör Örjan Fahlström, riksspelman Magnus Gustafsson, hovsångerska Ann Hallenberg, konsertpianist Peter Jablonski, valthornist Annamia Larsson och jazzpianist Jan Lundgren. De utländska ledamöterna är performancekonstnär Laurie Anderson, tonsättare Sally Beamish, organist Olivier Latry, gambist Jordi Savall och jazzsångerska Norma Winstone.

  Läs mer


 • Yo-Yo Ma tilldelas Birgit Nilsson Prize 2022
  Idag tillkännagav Birgit Nilsson Stiftelsens ordförande Susanne Rydén, att Birgit Nilsson Prize 2022 tilldelas cellisten Yo-Yo Ma. Med 1 miljon US dollar är priset den största utmärkelsen inom klassisk musik och tilldelas artister eller institutioner som haft stor betydelse för internationellt musikliv. Yo-Yo Ma är den första instrumentalisten som tilldelas priset, som överlämnas av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Konserthuset Stockholm den 18 oktober 2022.

  Läs mer


 • Nu får 1700-talsoperan ett uruppförande i modern tid
  Birger Jarl och Mechtild , ett av de första musikskådespelen som skrivits på det svenska språket någonsin, får i och med framföranden på Stockholm Early Music Festival 2022, sitt uruppförande i modern tid. I skådespelet från 1774 hittar vi mini-operan Æglé som den aktuella uppsättningen fokuserar på. Solosångare, orkester, kör och dansare samlas på Musikaliska i Stockholm den 5 och 6 juni då Kungl. Musikaliska Akademien presenterar denna medeltida barockopera i samarbete med Stockholm Early Music Festival.

  Läs mer


 • Samordning av stöd till Ukrainas musikliv
  Kungl. Musikaliska Akademien har efter samråd med en rad musikinstitutioner i Sverige nu öppnat ett insamlingskonto till förmån för återuppbyggnaden av musikinstitutioner i Ukraina. Den som vill anordna en konsert till stöd för Ukrainas musikliv – eller bara ge ett bidrag – kan använda det nya kontot. Med initiativet ska akademien möjliggöra för fler aktörer att på ett tryggt och enkelt sätt bidra till ändamålet.

  Läs mer


 • Körledarworkshop med Cecilia Rydinger
  INSTÄLLD. Den 27 augusti anordnar Kungl. Musikaliska Akademien tillsammans med professor Cecilia Rydinger en heldags körledarworkshop i akademiens ledamotssal, med musik av Hugo Alfvén. Av alla anmälda väljs 15 körledare ut att ta del av workshopen. Även åhörarplatser finns.

  Läs mer


 • Årets Bernadottestipendier har delats ut
  Fredagen den 29 april delades årets stipendier inom Bernadotteprogrammet ut. Kungl. Musikaliska Akademiens stipendier tilldelades tonsättaren Magnus Bunnskog för projektet ”Ett augmenterat hörspel – komponerad teater" och musikpedagogen Susanna Leijonhufvud för projektet ”Folkmusik till Skansen och mazurkor till Harg” med 100 000 kr var. Stipendierna delades ut i Bernadottebiblioteket av H.M. Carl XVI Gustaf.

  Läs mer


 • En kommunal kulturskola för framtiden
  Barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö kommun har tagit fram en skrivelse för att förbättra skolans möjlighet till samverkan med kommunala kulturskolan. Nio kommuner i Jönköpings län har ställt sig bakom denna skrivelse. Kungl. Musikhögskolan, Kungliga Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst delar den oro som uttrycks i skrivelsen och vill därför också ställa sig bakom denna.

  Läs mer


 • Ny musik för och med unga röster
  Sverige har en stolt tradition av välskriven musik för barn och ungdomar. Initiativet Ny musik för unga röster vill utveckla och berika musikrepertoaren för barnkörer. Som ett led i detta arrangeras den 7 maj konserten Vi är blommor på Folkoperan i Stockholm där elever från Adolf Fredriks Musikklasser tillsammans med Folkoperans orkester och Stockholms Saxofonkvartett uruppför nyskriven musik signerad Karin Rehnqvist, Georg Riedel, Benjamin Staern, Paula af Malmborg Ward, Britta Byström och Marie Samuelsson.

  Läs mer


 • Fortbildningsstipendier för ensembler
  Ansökan avslutad 2022.

  Läs mer


 • 2022 års Hagströmstipendiater utsedda
  Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond har delat ut 2022 års stipendier till dragspelarna Karin Agdler och Edward Irinasson samt till gitarristerna Morgan Hultgren Wärn, Alexander Brott och Oskar Nilsson Bettinsoli. Hagströms Stora Stipendium om 100 000 kronor tilldelas 2022 dragspelaren Lelo Nika Jr.

  Läs mer


 • Nu lanseras Dorothy Irvings stipendiefond
  Den hyllade sångerskan och sångpedagogen Dorothy Irving gav under sin långa karriär tusentals konserter, inspirerade och utbildade flera generationer unga musiker och utmanade rådande föreställningar om hur musik skulle presenteras för en publik. Nu lanseras en helt ny stipendiefond som syftar till att främja och bevara liedkonsten i Dorothy Irvings anda.

  Läs mer


 • Olle Adolphsons minnespris 2022 tilldelas CajsaStina Åkerström
  Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att tilldela CajsaStina Åkerström årets minnespris för betydande insatser på visdiktningens område. Prissumman på 75 000 kr delas ut på Olle Adolphsons födelsedag den 2 maj. Då belönas också Visklubb -67 med ett stipendium på 25 000 kr.

  Läs mer


 • Utlysning Johannes Johanssons donation för kyrkomusik
  Ansökan avslutad 2022

  Läs mer


 • En stor investering i barnens framtid
  En anonym donator ger 1 miljon kronor till Kungl. Musikaliska Akademiens verksamhet Sjungande barn.

  Läs mer


 • Låt barnen sjunga ut – då lär de sig mer
  Sång och musik får allt mindre plats i skolan trots dess betydelse för utveckling, lärande och välmående. Att införa mera musik är en utökning av lärarens pedagogiska verktygslåda. Det skriver Kungl. Musikaliska Akademien, Svensk Scenkonst och Kungliga Musikhögskolan i samband med Världsröstdagen.

  Läs mer


 • Årets Bernadottestipendier går till Bunnskog och Leijonhufvud
  Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat tilldela tonsättaren Magnus Bunnskog och musikpedagogen Susanna Leijonhufvud Akademiens Bernadottestipendier om 100 000 kr vardera, för år 2022.

  Läs mer


 • Isländske pianisten Víkingur Ólafsson tilldelas 2022 års Rolf Schockpris
  Årets Rolf Schockpristagare är pianisten Víkingur Ólafsson, filosofen David Kaplan, matematikern Jonathan Pila och arkitekten Rem Koolhaas. Rolf Schockprisen delas ut vartannat år och spänner över så olika områden som vetenskap, visuell konst och musik. De fyra pristagarna får dela på två miljoner kronor.

  Läs mer


 • Nationella stipendier 2022
  Ansökan avslutad 2022.

  Läs mer


 • Utlysning Christ Johnson-priserna 2022
  Ansökan avslutad 2022.

  Läs mer


 • 1 miljon till barnens musikliv
  Statens Kulturråd bidrar med 1 miljon kronor till Kungl. Musikaliska Akademiens arbete för barn och ungas delaktighet inom musiklivet. Det beviljade anslaget ska stödja akademiens verksamhet Sjungande barn.

  Läs mer


 • Sverige spelar för Ukraina
  På initiativ av tankesmedjan Unga tankar om musik gör en rad svenska orkestrar gemensam sak till stöd för freden och det ukrainska folket. Den ukrainska sång som alla orkestrar har spelat in heter ”Ridna Maty Moja” eller ”Dearest Mother of Mine” och handlar om en mor som sänder iväg sin son. Hon ger honom ett broderat tygstycke som ska påminna honom om moderns kärlek, och livets bästa ögonblick.

  Läs mer


 • Cecilia Zilliacus och Jakob Högström tilldelas de Frumeries stipendier
  Violinisten Cecilia Zilliacus och sångaren Jakob Högström tilldelas 2021 års Gunnar och Judith de Frumeries stipendier på 35 000 kr vardera. Gunnar och Judith de Frumeries Stipendiefond utdelar stipendier till personer som "under en mångårig gärning visat sig värdesätta samt föra vidare eller på annat sätt befrämja svensk tonkonst, i första hand Gunnar de Frumeries verk och/eller intresset för hans tonkonst".

  Läs mer


 • Ansök om Cité des Arts-lägenheten
  Ansökan avslutad 2022.

  Läs mer


 • Ukraina – solidaritet
  MUSIK FRÅN OCH FÖR UKRAINA. I denna tid av maktlöshet och sorg vill vi värna om musikens kraft. Kungl. Musikaliska Akademien har tagit fram en spellista med musik för och från Ukraina.

  Läs mer


 • Musikaliska blir musikaliska kvarteret
  Kungl. Musikaliska Akademiens ursprungliga konserthus på Nybrokajen 11 blir åter en mötesplats kring musik med ett tillskott av restaurang och barer. Här har Blåsarsymfonikerna haft sin hemvist sedan 2011 och i kvarteret ligger även Stallet, Sveriges scen för folkmusik och dans och Blinda Tigern, ett musikerkollektiv med några av Sveriges främsta musiker inom pop, jazz och klassiskt.

  Läs mer


 • Hugo Alfvéns 150 år firas med ord, konst och musik
  Kompositören Hugo Alfvén gjorde sig tidigt känd och omtyckt för sina många kör- och orkesterverk samt arrangemang av populära folkvisor. De flesta känner Alfvén just så, men han var också en uppskattad konstnär, dirigent och författare. Under Hugo Alfvéns 150-års jubileum presenterar Kungl. Musikaliska Akademien tillsammans med kultursverige ett rikt jubileumsprogram där den så välkända musiken möter Alfvénsamtida konstnärer, nutidens sing along-publik samt nyskriven musik och litteratur som breddar perspektiven.

  Läs mer


 • Ansökan stängd för Olu Birgit Jeppsons fond för musikterapi
  Sista ansökningsdag 1 mars

  Läs mer


 • Ansökan stängd för stipendier för musikforskning!
  Sista ansökningsdag 1 mars

  Läs mer


 • Alva Holm är vinnare av Solistpriset 2022
  Violinisten Alva Holm från Köpenhamn är vinnare i finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde några av musikhistoriens största solistverk tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigent Cathrine Winnes. Finalen avgjordes under rafflande konkurrens och direktsändes i Sveriges Radio P2 lördagen 5 februari. Alva Holm framförde Felix Mendelssohns fiolkonsert.

  Läs mer


 • Utdelning av årets Järnåkerstipendium
  Den årliga Järnåkerkonserten till Lars Järnåkers minne hålls på Musikaliska onsdagen 5 januari kl 15.00. Anders Hillborg mottar årets Järnåkerstipendium för sitt verk Duo for Cello and Piano . Årets stråkstipendiater är Daniel Thorell och Alva Holm, båda aktuella i finalen om Solistpriset februari 2022. Konserten har fri entré.

  Läs mer


 • Månadens bok – Svenska musikperspektiv
  Årets digitala julklapp är en resa tillbaka till 1971, året då akademien fyllde 200 år. Över 600 sidor med ett brett spektrum av perspektiv på tidens musikliv blandat med historiska tillbakablickar. Här kan du ladda ner dem gratis.

  Läs mer


 • Nationella stipendielistan ute!
  Nu ligger listan över vilka som tilldelats 2021 års nationella stipendier uppe på hemsidan. De nationella stipendierna kan sökas av instrumentalister och sångare inom konstmusik-, jazz- och folkmusikområdet samt av dirigenter, kompositörer och instrumenttekniker.

  Läs mer

Kungl. Musikaliska Akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00