Nyheter • Årets nya ledamöter har fått sina kallelsebrev
  Under en invalslunch i ledamotssalen den 5 september mottog Kungl. Musikaliska Akademiens nyinvalda svenska ledamöter sina kallelsebrev och hälsades välkomna.

  Läs mer


 • Ansök om stipendier från Olu Birgit Jeppsons fond för musikterapi
  Sista ansökningsdag 1 oktober

  Läs mer


 • Ansök om stipendier för musikforskning!
  Sista ansökningsdag 1 oktober

  Läs mer


 • Första svenska kulturpolitiken digitaliseras
  Nu startar Musikverkets omfattande projekt med att tillgängliggöra Kungl. Musikaliska Akademiens protokoll – från 1771 till 1950-talet. På så sätt ges en unik inblick i Sveriges första kulturpolitik.

  Läs mer


 • Kulturskolans långa köer hotar svenskt musikliv
  Svensk musikexport har länge varit internationellt framgångsrik, med svenska musiker på världens scener. Men på senare år har återväxten drastiskt försvagats och vi ser med stor oro på kompetensförsörjningen till det svenska musiklivet, skriver Mikael Brännvall, vd för Svensk Scenkonst, Helena Wessman, rektor för Kungliga Musikhögskolan och Susanne Rydén, preses Kungliga Musikaliska Akademien i en debattartikel i Dagens Samhälle.

  Läs mer


 • Hur säkras det professionella musiklivets kompetensförsörjning i Sverige?
  Kultur i Almedalen 2022. Elever får inte gå från schemalagd undervisning för att spela i kulturskolan. Förberedande utbildning till högskolan saknas på många håll. Hur säkerställer vi en bättre struktur i utbildningskedjan för musiklivets kompetensförsörjning? Ett samtal där utbildningspolitiker och kulturpolitiker på nationell, regional och lokal nivå för ett resonemang kring hur utbildningskedjan kan länkas samman för att säkra det professionella musiklivets kompetensförsörjning.

  Läs mer


 • Nominera till 2022 års Järnåkerstipendium
  Sista dag att nominera är 15 september.

  Läs mer


 • Ansök om stöd för sång- och pianoduor
  Ansökan avslutad 2022

  Läs mer


 • Tonsättarpris, stipendier och guldmedaljer på årets Alfvéndag
  Alfvéndagen på Alfvéngården i Tibble, Leksand, hålls traditionsenligt första lördagen i juli – detta år den 2 juli. Dagen bjuder på musik – av Hugo Alfvén själv såklart – samt utdelning av pris, stipendier och guldmedaljer. Årets Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris om 90 000 kr tilldelas Benjamin Staern och Kungl. Musikaliska Akademiens Minnesmedalj i guld över Hugo Alfvén delas detta jubileumsår ut till två mottagare: Sångsällskapet Orphei Drängar och professor Gunnar Ternhag. Elever från Musikkonservatoriet i Falun prisas och Ullvi Roddarlag, som varje år ror pristagare, stipendiater och medaljörer i land vid Alfvéngårdens brygga, mottar en helt ny Hedersbetygelse med diplom.

  Läs mer


 • Staern får tonsättarpris för infallsrikt konstnärskap
  Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris på 90 000 kronor tilldelas 2022 Benjamin Staern. Pianisten och tonsättaren Carin Malmlöf-Forssling grundade 2002 en stiftelse i sitt eget namn med syfte att stimulera det svenska konstmusiklivet. Detta sker i första hand genom utdelandet av ett pris till en svensk tonsättare, genom Kungl. Musikaliska Akademiens försorg.

  Läs mer


 • Debatt: Öppna bibliotekens skattkammare!
  Det tryckta kulturarvet är centralt både för forskningens utveckling och för allas tillgång till vårt förflutna. När bibliotekens samlingar digitaliseras blir de värdefulla bidrag till både forskning och en demokratisk samhällsutveckling. Regeringens nya biblioteksstrategi innehåller dock ingen satsning på en storskalig digitalisering av de svenska forskningsbibliotekens tryckta material.

  Läs mer


 • De tilldelas årets ensemblestipendier
  Kungl. Musikaliska Akademien delar ut årets fortbildningsstipendium för ensemblespel till fyra ensembler: Västanvinden, Duo Magnus & Irina, Trio Alma och Earendel Quintet. Etablerade ensembler inom klassisk musik, folkmusik och jazz där ingen medlem är äldre än 39 år kan söka stipendiet. Fortbildningsstipendierna möjliggör för unga ensemblers fortbildning och utveckling. Akademiens stipendienämnd utser vilken eller vilka av de sökande ensemblerna som kommer i fråga för stipendiet.

  Läs mer


 • Hugo Alfvén sing along med hela körsverige
  Nu släpps biljetterna till årets körhändelse: Kungl. Musikaliska Akademien, Sveriges Körförbund och Berwaldhallen bjuder in till en sing along-konsert lördagen den 19 november som välkomnar Sveriges alla körer och körsångare. Tillsammans med Radiokören får körerna delta i en konsert som hyllar Hugo Alfvéns gärning som kördirigent och kompositör. Evenemanget är en heldag med Radiokören och dirigent Cecilia Rydinger som avslutas med konsert i Berwaldhallen i Stockholm.

  Läs mer


 • Fjorton nya ledamöter till Kungl. Musikaliska Akademien
  Vid sin sammankomst den 18 maj invalde Kungl. Musikaliska Akademien nio nya svenska och fem nya utländska ledamöter. De svenska ledamöterna är professor Lars Berglund, tonsättare Malin Bång, kördirigent Kerstin Börjeson, kompositör Örjan Fahlström, riksspelman Magnus Gustafsson, hovsångerska Ann Hallenberg, konsertpianist Peter Jablonski, valthornist Annamia Larsson och jazzpianist Jan Lundgren. De utländska ledamöterna är performancekonstnär Laurie Anderson, tonsättare Sally Beamish, organist Olivier Latry, gambist Jordi Savall och jazzsångerska Norma Winstone.

  Läs mer


 • Yo-Yo Ma tilldelas Birgit Nilsson Prize 2022
  Idag tillkännagav Birgit Nilsson Stiftelsens ordförande Susanne Rydén, att Birgit Nilsson Prize 2022 tilldelas cellisten Yo-Yo Ma. Med 1 miljon US dollar är priset den största utmärkelsen inom klassisk musik och tilldelas artister eller institutioner som haft stor betydelse för internationellt musikliv. Yo-Yo Ma är den första instrumentalisten som tilldelas priset, som överlämnas av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Konserthuset Stockholm den 18 oktober 2022.

  Läs mer


 • Nu får 1700-talsoperan ett uruppförande i modern tid
  Birger Jarl och Mechtild , ett av de första musikskådespelen som skrivits på det svenska språket någonsin, får i och med framföranden på Stockholm Early Music Festival 2022, sitt uruppförande i modern tid. I skådespelet från 1774 hittar vi mini-operan Æglé som den aktuella uppsättningen fokuserar på. Solosångare, orkester, kör och dansare samlas på Musikaliska i Stockholm den 5 och 6 juni då Kungl. Musikaliska Akademien presenterar denna medeltida barockopera i samarbete med Stockholm Early Music Festival.

  Läs mer


 • Samordning av stöd till Ukrainas musikliv
  Kungl. Musikaliska Akademien har efter samråd med en rad musikinstitutioner i Sverige nu öppnat ett insamlingskonto till förmån för återuppbyggnaden av musikinstitutioner i Ukraina. Den som vill anordna en konsert till stöd för Ukrainas musikliv – eller bara ge ett bidrag – kan använda det nya kontot. Med initiativet ska akademien möjliggöra för fler aktörer att på ett tryggt och enkelt sätt bidra till ändamålet.

  Läs mer


 • Körledarworkshop med Cecilia Rydinger
  INSTÄLLD. Den 27 augusti anordnar Kungl. Musikaliska Akademien tillsammans med professor Cecilia Rydinger en heldags körledarworkshop i akademiens ledamotssal, med musik av Hugo Alfvén. Av alla anmälda väljs 15 körledare ut att ta del av workshopen. Även åhörarplatser finns.

  Läs mer


 • Årets Bernadottestipendier har delats ut
  Fredagen den 29 april delades årets stipendier inom Bernadotteprogrammet ut. Kungl. Musikaliska Akademiens stipendier tilldelades tonsättaren Magnus Bunnskog för projektet ”Ett augmenterat hörspel – komponerad teater" och musikpedagogen Susanna Leijonhufvud för projektet ”Folkmusik till Skansen och mazurkor till Harg” med 100 000 kr var. Stipendierna delades ut i Bernadottebiblioteket av H.M. Carl XVI Gustaf.

  Läs mer


 • En kommunal kulturskola för framtiden
  Barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö kommun har tagit fram en skrivelse för att förbättra skolans möjlighet till samverkan med kommunala kulturskolan. Nio kommuner i Jönköpings län har ställt sig bakom denna skrivelse. Kungl. Musikhögskolan, Kungliga Musikaliska Akademien och Svensk Scenkonst delar den oro som uttrycks i skrivelsen och vill därför också ställa sig bakom denna.

  Läs mer


 • Ny musik för och med unga röster
  Sverige har en stolt tradition av välskriven musik för barn och ungdomar. Initiativet Ny musik för unga röster vill utveckla och berika musikrepertoaren för barnkörer. Som ett led i detta arrangeras den 7 maj konserten Vi är blommor på Folkoperan i Stockholm där elever från Adolf Fredriks Musikklasser tillsammans med Folkoperans orkester och Stockholms Saxofonkvartett uruppför nyskriven musik signerad Karin Rehnqvist, Georg Riedel, Benjamin Staern, Paula af Malmborg Ward, Britta Byström och Marie Samuelsson.

  Läs mer


 • Fortbildningsstipendier för ensembler
  Ansökan avslutad 2022.

  Läs mer


 • 2022 års Hagströmstipendiater utsedda
  Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond har delat ut 2022 års stipendier till dragspelarna Karin Agdler och Edward Irinasson samt till gitarristerna Morgan Hultgren Wärn, Alexander Brott och Oskar Nilsson Bettinsoli. Hagströms Stora Stipendium om 100 000 kronor tilldelas 2022 dragspelaren Lelo Nika Jr.

  Läs mer


 • Nu lanseras Dorothy Irvings stipendiefond
  Den hyllade sångerskan och sångpedagogen Dorothy Irving gav under sin långa karriär tusentals konserter, inspirerade och utbildade flera generationer unga musiker och utmanade rådande föreställningar om hur musik skulle presenteras för en publik. Nu lanseras en helt ny stipendiefond som syftar till att främja och bevara liedkonsten i Dorothy Irvings anda.

  Läs mer


 • Olle Adolphsons minnespris 2022 tilldelas CajsaStina Åkerström
  Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att tilldela CajsaStina Åkerström årets minnespris för betydande insatser på visdiktningens område. Prissumman på 75 000 kr delas ut på Olle Adolphsons födelsedag den 2 maj. Då belönas också Visklubb -67 med ett stipendium på 25 000 kr.

  Läs mer


 • Utlysning Johannes Johanssons donation för kyrkomusik
  Ansökan avslutad 2022

  Läs mer


 • En stor investering i barnens framtid
  En anonym donator ger 1 miljon kronor till Kungl. Musikaliska Akademiens verksamhet Sjungande barn.

  Läs mer


 • Låt barnen sjunga ut – då lär de sig mer
  Sång och musik får allt mindre plats i skolan trots dess betydelse för utveckling, lärande och välmående. Att införa mera musik är en utökning av lärarens pedagogiska verktygslåda. Det skriver Kungl. Musikaliska Akademien, Svensk Scenkonst och Kungliga Musikhögskolan i samband med Världsröstdagen.

  Läs mer


 • Årets Bernadottestipendier går till Bunnskog och Leijonhufvud
  Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat tilldela tonsättaren Magnus Bunnskog och musikpedagogen Susanna Leijonhufvud Akademiens Bernadottestipendier om 100 000 kr vardera, för år 2022.

  Läs mer


 • Isländske pianisten Víkingur Ólafsson tilldelas 2022 års Rolf Schockpris
  Årets Rolf Schockpristagare är pianisten Víkingur Ólafsson, filosofen David Kaplan, matematikern Jonathan Pila och arkitekten Rem Koolhaas. Rolf Schockprisen delas ut vartannat år och spänner över så olika områden som vetenskap, visuell konst och musik. De fyra pristagarna får dela på två miljoner kronor.

  Läs mer


 • Nationella stipendier 2022
  Ansökan avslutad 2022.

  Läs mer


 • Utlysning Christ Johnson-priserna 2022
  Ansökan avslutad 2022.

  Läs mer


 • 1 miljon till barnens musikliv
  Statens Kulturråd bidrar med 1 miljon kronor till Kungl. Musikaliska Akademiens arbete för barn och ungas delaktighet inom musiklivet. Det beviljade anslaget ska stödja akademiens verksamhet Sjungande barn.

  Läs mer


 • Sverige spelar för Ukraina
  På initiativ av tankesmedjan Unga tankar om musik gör en rad svenska orkestrar gemensam sak till stöd för freden och det ukrainska folket. Den ukrainska sång som alla orkestrar har spelat in heter ”Ridna Maty Moja” eller ”Dearest Mother of Mine” och handlar om en mor som sänder iväg sin son. Hon ger honom ett broderat tygstycke som ska påminna honom om moderns kärlek, och livets bästa ögonblick.

  Läs mer


 • Cecilia Zilliacus och Jakob Högström tilldelas de Frumeries stipendier
  Violinisten Cecilia Zilliacus och sångaren Jakob Högström tilldelas 2021 års Gunnar och Judith de Frumeries stipendier på 35 000 kr vardera. Gunnar och Judith de Frumeries Stipendiefond utdelar stipendier till personer som "under en mångårig gärning visat sig värdesätta samt föra vidare eller på annat sätt befrämja svensk tonkonst, i första hand Gunnar de Frumeries verk och/eller intresset för hans tonkonst".

  Läs mer

Kungl. Musikaliska Akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00