Nyheter

 

Här hittar du den senaste informationen om Kungl. Musikaliska Akademiens musik- och forskningsprojekt, pressmeddelanden, bilder och annat material som kan vara av intresse för media och allmänheten. Som en ledande musikinstitution i Sverige är vi stolta över vårt arbete och vi vill gärna dela vår kunskap och expertis med er. Besök vår nyhetssida regelbundet för att hålla dig uppdaterad om vårt arbete och för att få en djupare förståelse för vår institution och dess betydelse för den svenska musikkulturen.

 



  • Nyckelharpan lyfts fram av Unesco
    Nyckelharpans nätverk har antagits till Unescos register över goda metodiska exempel. - Det är oerhört glädjande att nyckelharpans nätverk lyfts fram av Unesco. Nyckelharpans historia, dess tekniska utveckling och musikaliska repertoar är en omistlig del av vårt musikaliska kulturarv, säger Fredrik Wetterqvist, Kungl. Musikaliska Akademiens ständige sekreterare.

    Läs mer


  • Öppet brev till Lotta Edholm
    Öppet brev till skolminister Lotta Edholm och utbildningsutskottet med anledning av diskussionen om estetiska ämnen. Med anledning av den senaste tidens skriverier som ifrågasätter värdet av praktisk-estetiska ämnen som musik, bild och slöjd finns uppenbarligen ett behov av att klargöra betydelsen av dessa ämnens plats i skolan.

    Läs mer


  • De förtjänar musikaliskt förtjänsttecken
    Kungl. Musikaliska Akademiens förtjänsttecken i guld tilldelas personer som med kompetens och hängivet arbete bidragit till verksamheten. År 2023 tilldelas Kungl. Musikaliska Akademiens förtjänsttecken i guld Agneta Engblom och Agneta Lagström Nyberg för sina mångåriga och avgörande insatser för akademien.

    Läs mer


  • De belönas för sina musikaliska insatser
    Under Kungl. Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst den 27 november delades stipendier och priser ut till fyra pedagoger och två forskare, som belönas för sina enastående insatser för musiklivet. Diplomen delades ut av Prinsessan Christina fru Magnuson till musikforskaren Carl Holmgren , musikforskaren Margareta Jersild , pianopedagogen Patrick Jovell , rytmikpedagogen Annika Josefsson , musikpedagogen Maria Ringsén och slagverksläraren Lennart Gruvstedt .

    Läs mer


  • Årets musikaliska medaljer
    Medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungl. Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse. Sedan 1945 har medaljen delats ut vid akademiens Högtidssammankomst till högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv. 2023 års medaljörer är, från vänster R. Axel Unnerbäck, Jan Risberg, Anna Lindal, Susanna Lindmark och Ale Möller.

    Läs mer


  • Christ Johnson-prisen 2023
    Landets främsta belöning för tonsättare – Kungl. Musikaliska Akademiens Christ Johnson-pris – har utdelats sedan 1958. År 2023 ges Stora Christ Johnson-priset på 200 000 kr till Marie Samuelsson och Lilla Christ Johnson-priset på 80 000 kr tilldelas Rosali Grankull. Priserna delas ut den 27 november av Prinsessan Christina fru Magnuson, vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst.

    Läs mer


  • Börtz och Quartey prisas kungligt för musiken
    Vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 27 november 2023 prisas tonsättaren Daniel Börtz (1943-) och folkmusikern Tina Quartey (1962-) med två av akademiens finaste priser: Tonsättarpriset och Folkmusikpriset. Årets priser går till två musikaliska personligheter vars klangfulla gärningar format och inspirerat dagens och framtidens musikliv.

    Läs mer


  • Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman – årets Gunn Wållgren-stipendiater
    Skådespelaren Hulda Lind Jóhannsdóttir och operasångaren Jens Persson Hertzman har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Gunn Wållgrens minnesfond är en fond med ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan. Stipendierna delades ut idag vid en ceremoni på Kungl. Musikaliska Akademien.

    Läs mer


  • Tre finalister i Solistpriset 2024
    Kungl. Musikaliska Akademiens prestigefulla Solistpris har fått sina tre finalister. Efter uttagningsomgången i november står det klart att finalisterna är Theo Hillborg (saxofon), Kathrin Lorenzen (sopran) och Matilda Sterby (sopran). De tre tävlar nu om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige, inspelningar och sändningar med Sveriges Radio samt första priset på 100 000 kr.

    Läs mer


  • Sven-David Sandström synliggörs
    Idag den 30 oktober uppmärksammar vi Sven-David Sandströms (1942-2019) 81-årsdag med nyheten att en stor del av hans musikaliska produktion, varav mycket i hans egen handskrift (autografer), nu finns tillgängliga på Musik- och Teaterbiblioteket.

    Läs mer


  • 15 solister nominerade till Solistpriset 2024
    Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling och Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker. Femton solister har nominerats att den 6-7 november 2023 delta i uttagningsomgången till finalen i Solistpriset 2024. De nominerade ska vid sitt prov framföra minst ett svenskt verk. Från uttagningen kvalificerar sig tre finalister till finalen 13 januari 2024 i Berwaldhallen.

    Läs mer


  • Debatt: Scenkonst och livemusik stärker städers attraktionskraft
    Vi vill ha en konstruktiv dialog för att utveckla lösningar som tar hänsyn till de olika behoven på arbetsmarknaden, utan överilade förslag som riskerar att skada värdefulla delar av vårt utbildningssystem, skriver företrädare för Svensk Scenkonst, Kungliga Musikhögskolan och Kungliga Musikaliska Akademien i en debattartikel.

    Läs mer


  • Det handlar om livet – riksdagsseminarium om musikens betydelse för psykisk hälsa
    Vid ett seminarium i Sveriges Riksdag den 18 oktober kl 09.30-11.30 ”Musik som räddar liv – en resurs att räkna med” lyfter ledande forskare och samhällsaktörer musiken som en viktig resurs i arbetet med psykisk hälsa. Det handlar om livet. Vi står inför stora samhällsutmaningar, inte minst den psykiska ohälsan som har blivit ett närmast oöverskådligt problem för både individer och samhället. I början av september presenterade Socialministern, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen tillsammans med 24 andra myndigheter ett förslag som heter just ”Det handlar om livet – nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention”. Genom aktuell forskning och konkreta exempel vill vi lyfta musiken som en viktig resurs i detta arbete.

    Läs mer


  • Albin Hagströms Minnesfond
    Sista ansökningsdag 15 december 2023

    Läs mer


  • Stipendier inom Bernadotteprogrammet
    Sista ansökningsdag 15 december 2023

    Läs mer


  • Stipendier inom Allan Petterssons Musikstiftelse
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Barnen blir medskapare till sin generations musik
    Under hösten komponeras en ny sångrepertoar för barn och med barnen som medskapare. Kungl. Musikaliska Akademiens nationella plattform Sjungande barn för samman barnkörer från hela landet med kompositörer för att tillsammans skapa nya sånger för vår tid. Med projektet Ny musik för unga röster hoppas man höja statusen för att skriva musik för barn och att spridningen av kunskapen om barns medskapande och barnrösten som instrument ska inspirera fler att komponera för barn.

    Läs mer


  • Låt sången ta plats på din skola
    Idag skickar Kungl. Musikaliska Akademien och Sjungande barn ett brev till Sveriges samtliga rektorer och skolledare i grundskolan. Anledningen är att det på vissa håll just nu aviseras att minska utrymmet för estetiska ämnen i skolan när det istället borde öka mot bakgrund av aktuell forskning om sångens positiva effekter. Akademien vill uppmuntra till att låta sången och musiken ta mer plats i skolan.

    Läs mer


  • Dags att söka lokala stipendierna
    Ansökan stängd

    Läs mer


  • Bennys och Björns musikgåva ska få fler barn att sjunga
    Svenska barn sjunger allt mindre och riskerar därmed att gå miste om en viktig resurs i livet. Som en gåva till Sveriges alla barn har Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrivit låten Buller och bång . Låten tillägnas Kungl. Musikaliska Akademiens verksamhet Sjungande barn, för att uppmärksamma barns rätt till sina röster genom sång. Den 15 september framför barnkörer från Linköping och Västerås låten för första gången vid en direktsänd sångarhyllning med anledning av H.M. Konungens 50 år på tronen. Låten läggs sedan upp som fri not på Sveriges Körförbunds hemsida, tillgänglig för alla att ladda ner.

    Läs mer


  • Plats för musik i Musikaliska Kvarteret
    Efter en lång tid av motgångar för Musikaliska Kvarteret öppnar nu den anrika byggnaden på Nybrokajen 11 flera av sina rum och salar för övning, repetitioner, inspelning och undervisning. Det är Musikaliska Kvarteret som står bakom satsningen som riktar sig till alla musiker i Stockholmsområdet i behov av lokaler på kort eller lång sikt.

    Läs mer


  • 100 år av musikaliskt hetluft
    Följ musiklivet och Kungl. Musikaliska Akademien från 1920 och fram till idag genom akademiens årsskrifter som nu finns att ladda ner från hemsidan. Ett sekel av heta musikpolitiska debatter, festligheter, firade debutanter och vördade jubilarer, banbrytande premiärer och tankeväckande historiska återblickar. Nu kan du dessutom ta del av vår senaste årsskrift – om musikåret 2022.

    Läs mer


  • Stipendier och minnesmedaljer på årets Alfvéndag
    Första lördagen i juli hålls traditionsenligt Alfvéndagen på Alfvéngården i Tibble, Leksand. Dagen bjuder på musik samt utdelning av pris, stipendier och minnesmedaljer. Kungl. Musikaliska Akademiens Minnesmedalj i Guld över Hugo Alfvén delas 2023 ut till tre mottagare: Tobias Ringborg, Patrik Ringborg och Tobias Lund, för insatser under Alfvénåret 2022. Spelmännen Per Gudmundson och Tommy Gjers mottar Kungl. Musikaliska Akademiens Minnesmedalj i Silver över Hugo Alfvén. Fyra elever från Musikkonservatoriet i Falun mottar stipendier.

    Läs mer


  • Matthew Peterson tilldelas Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris 2023
    Årets Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris om 100 000 kr tilldelas Matthew Peterson. Priset delas ut på årets Alfvéndag på Alfvéngården i Tibble, Leksand. Pianisten och tonsättaren Carin Malmlöf-Forssling grundade 2002 en stiftelse i sitt eget namn med syfte att stimulera det svenska konstmusiklivet. Detta sker i första hand genom utdelandet av ett pris till en svensk tonsättare, genom Kungl. Musikaliska Akademiens försorg.

    Läs mer


  • Sju nya ledamöter välkomnas till Kungl. Musikaliska Akademien
    År 2023 inträder två nya svenska och fem nya utländska ledamöter i Kungl. Musikaliska Akademien. De svenska ledamöterna är tonsättaren Per Mårtensson och cellisten Kati Raitinen. De utländska ledamöterna är violinisten Lisa Batiashvili, professor emeritus Bertil van Boer, jazzmusikern Herbie Hancock, sångerskan Joni Mitchell och dirigenten Kirill Petrenko.

    Läs mer


  • Rekordmånga ensemblestipendiater 2023
    Rekordmånga ensembler sökte årets fortbildningsstipendium i ensemblespel av Kungl. Musikaliska Akademien. Årets stipendier tilldelas åtta ensembler: BrassUnit, Duo Julia & Theo, Skallsjö Sommarorkester, BEQ (Bokros Electric Quartet), Johannes Gammelgaard Kvartett, Mappe3, Klyv-Olle Trio och Woodlands+Bäckafall.

    Läs mer


  • Kyrkomusiken hotas – staten måste rycka in
    Kyrkomusiken hotas när utbildningar inte längre har råd att ta emot studenter. Staten måste vara med och finansiera utbildningen, skriver debattörerna, däribland Kungl. Musikaliska Akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

    Läs mer


  • En miljard till svensk musik
    Nyhet i skriftserien: En miljard till svensk musik. Riksdaler och kronor i tjänst hos Kungl. Musikaliska Akademien under 250 år. Ekonomihistorikern Staffan Albinsson beskriver här Kungl. Musikaliska Akademiens 250 år med fokus i hur dess verksamheter utvecklats med hjälp av Riksdagens och privatpersoners finansiering. Det ger ett nytt spännande perspektiv på akademiens historia och nutid.


    Läs mer


  • Nu öppnar anmälan till EEA24
    Idag öppnar anmälan till Eric Ericson Award, en internationell tävling för unga kördirigenter på högsta nivå. Tävlingen äger rum i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen den 23-26 oktober 2024 där de tävlande får leda Radiokören i finalen. Den totala prissumman uppgår till 150.000 kronor och vinnaren får leda konserter med ett flertal framstående radiokörer inom EBU under kommande konsertsäsonger. Sammantaget gör det Eric Ericson Award till den mest prestigefulla tävlingen för kördirigenter i världen. Arrangörer är Sveriges Radio, i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien.

    Läs mer


  • Stoppa regeringens förslag om att slopa elevens val
    Regeringen har med skolminister Lotta Edholm i spetsen aviserat stora omprioriteringar vad gäller kulturens roll i skolan – Elevens val ska slopas. Det vore ett stort misstag att inte ge framtida generationer chansen att fortsätta bygga Sverige som musik- och kulturnation.

    Läs mer


  • Dialogmöte om musikens status i skolan
    Idag var Kungl. Musikaliska Akademien tillsammans med Svensk Scenkonst, Kungl. Musikhögskolan inbjuden till ett seminarium riksdagen för att prata om musikens utbildningssystem. I samtalet lyftes både behoven av en sammanhängande utbildningskedja, hela vägen från förskola till högre musikutbildning och vikten av att säkerställa en jämlik tillgång till musiken.

    Läs mer


  • Skola och musikliv tillsammans för barns rätt till sång
    Svenska barn sjunger allt mindre och riskerar därmed att gå miste om en viktig resurs i livet. Nu lanserar Svenska kyrkan i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Sveriges kyrkosångsförbund en satsning som ska stärka samverkan mellan musikliv och skola och som utgör en bas för fortsatt delaktighet och interaktion, för barns rätt till sin egen röst.



    Läs mer


  • Gitarristen Erik Holmbom tilldelas Albin Hagströms Stora Stipendium
    Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond delar ut 2023 års stipendier till dragspelarna Gumru Nuri Ahundzada, Einar Alvesund Schedvins, Luka Badel och Xiaotong Xu samt till gitarristerna Fritz Dahlström, Olov Nilsson, William Simu, Olof Wullt och Filip Herder. Hagströms Stora Stipendium om 100 000 kronor tilldelas gitarristen Erik Holmbom från Skellefteå.

    Läs mer


  • Årest stipendier inom Bernadotteprogrammet utdelade
    Årets stipendiater inom Bernadotteprogrammet fick i går sina diplom vid en ceremoni i Bernadottebiblioteket på Slottet. Kungen delade ut diplomen till stipendiaterna och till Föreningen Svenskbyborna, mottagare av det nyinstiftade Bernadottepriset. Kungl. Musikaliska Akademiens stipendiater är Kristin Jonzon, University of Aberdeen i Skottland och Elin Kanhov, Stockholms universitet. De får varsitt stipendium om 125 000 kronor.

    Läs mer


  • Sök årets ensemblestipendier
    Ansökan stängd

    Läs mer