Eric Ericson Award

Vid finalkonserten i Eric Ericson Award den 24 oktober 2022, stod tillslut den lettiska dirigenten Krista Audere som vinnare. Efter att hon och Harry Bradford och Julia Selina Blank, dirigerat Radiokören på Berwaldhallens scen, utsåg den internationella juryn henne till vinnare, med motiveringen ”ett magiskt framförande”. Första pris var 100 000 kr från Rosenborg Gerhmans stiftelse samt 10 konserter med framstående radiokörer inom EBU.

Finalister i Eric Ericson Award var också Harry Bradford och Julia Selina Blank som vann 25.000 kronor var.

Hösten 2021 återlanserades Eric Ericson Award – världens främsta tävling för unga kördirigenter. Med 93 sökande från hela världen hade juryn ett svårt jobb att ta fram de åtta semifinalister, som möttes i Stockholm 21-22 oktober för att ta sig till finalen 24 oktober. I semifinalerna 2021 ledde kandidaterna Eric Ericsons kammarkör och S:t Jacobs kammarkör. I finalen fick tre finalister möta Radiokören.

Eric Ericson Award har en internationellt erkänd jury med professor Cecilia Rydinger, ordförande, Radiokörens chefsdirigent ­­­Kaspars Putniņš och den svenska kompositören Karin Rehnqvist, bland andra. Den vinnande dirigenten får leda 10 körer inom den europeiska radiounionen, bland andra BBC Singers, Choeur de Radio France, RIAS Kammerchor Berlin och den nederländska radiokören.

Krista Audere, Lettland
Krista Audere är en lettisk kördirigent baserad i Amsterdam. Hon är regelbundet engagerad som repetitör och dirigent hos Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor och Netherlands Radio Choir. Förutom vid musikkonservatoriet i Riga har Krista Audere studerat kördirigering i Amsterdam och Stuttgart. Som sångare har hon samarbetat med Lettiska Radions kör och Cappella Amsterdam.

Nästa omgång av Eric Ericson Award äger rum 23-26 oktober 2024.

Läs mer på tävlingens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Tidigare vinnare

Kjetil Almenning (2009)
Martina Batič (2006)
Peter Dijkstra (2003)

 

Eric Ericson Award

Eric Ericson Award arrangeras av Sveriges Radio i regi av Berwaldhallen, och i samarbete med Kungliga Musikaliska Akademien, Rosenborg Gehrmans Stiftelse samt Europeiska radio- och TV-unionen (EBU). Tävlingen är planerad att hållas vart tredje år från och med oktober 2021.

Eric Ericson Award syftar till att identifiera, uppmuntra och stötta unga lovande kördirigenter i Eric Ericsons anda. Priset strävar efter att uppnå en mycket hög konstnärlig och konkurrenskraftig nivå inom kördirigering, som motsvarar den status som Eric Ericson erhöll världen över under sin aktiva tid. Eric Ericson Award ger nästa generations kördirigenter förutsättningar till en internationell karriär.

Kontakt:
Lova Wallerö, kommunikatör
lova.wallero@musikaliskaakademien.se


Semifinalister Eric Ericson Award 21:

Krista Audere, Lettland
Krista Audere är en lettisk kördirigent baserad i Amsterdam. Hon är regelbundet engagerad som repetitör och dirigent hos Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor och Netherlands Radio Choir. Förutom vid musikkonservatoriet i Riga har Krista Audere studerat kördirigering i Amsterdam och Stuttgart. Som sångare har hon samarbetat med Lettiska Radions kör och Cappella Amsterdam.

Julia Selina Blank, Tyskland
Julia Selina Blank är en tysk kördirigent baserad i Oslo. Hon är regelbundet engagerad som gästdirigent hos Sloveniens Filharmoniska Kör och Bergens Katedralkör samt gästande körmästare hos Norges Solistkör, Bayerska Radions Kör, MDR i Leipzig och Radiokören i Stockholm. Julia Selina Blank har studerat kördirigering i München, Stockholm och Oslo.

Harry Bradford, Storbrittanien
Harry Bradford är en brittisk kördirigent baserad i London. Han är medgrundare till och leder den professionella vokalensemblen Recordare. Han har gästat till exempel Le Choeur de L´Orchestre de Paris och the Royal Academy of Music Chamber Choir. Han leder Thames Philharmonic Choir, the North Herts Guild of Singers och Stanmore Choral Society. Harry Bradford har studerat vid Royal Academy of Music i London.

Jurgis Cabulis, Lettland
Jurgis Cabulis är en lettisk kördirigent baserad i Riga. Han leder kördirigentutbildningen och är dirigent för kammarkören vid Rigas Katedralskola och är assisterande dirigent för Rigas professionella kammarkör Ave Sol. Han har grundat och är konstnärlig ledare för Carnikavas blandade kör Vēja balss. Han samarbetar regelbundet med lettiska professionella körer samt National Forum of Music i Wroclaw. Jurgis Cabulis har studerat kördirigering vid Lettiska Musikaliska Akademien.

Guillemette Daboval, Frankrike
Guillemette Daboval är en fransk kördirigent baserad i Lyon. Hon arbetar regelbundet med såväl professionella som amatörkörer och vokalensembler. 2017 startade hon vokalensemblen Ensemble Esquisses. Guillemette Duboval har studerat kördirigering vid Nationella konservatoriet för musik och dans i Lyon. Hon har också examen i musikvetenskap och musikterapi från universitetet i Montpellier.

Pierre-Louis de Laporte, Frankirke
Pierre-Louis de Laporte är en fransk kördirigent baserad i Lyon. Han är sedan 2017 assisterande dirigent för Nationella ungdomskören och Franska radions kör. Han leder regelbundet barockensemblen Concert Spirituel. Pierre-Louis de Laporte har studerat vid Nationella konservatoriet för musik och dans i Lyon.

Daniil Lashin, Ryssland
Daniil Lashin är en rysk kördirigent och sångare baserad i St Petersburg. Han är dirigent för den blandade kören vid Rimskij- Korsakovkonservatoriet och körmästare för ungdomskören Lyra och medlem i flera professionella körer i St Petersburg. Daniil Lashin har studerat vid Rimskij- Korsakovkonservatoriet i St Petersburg.

Johanna Soller, Tyskland
Johanna Soller är en tysk kördirigent och kyrkomusiker baserad i München. Hon har varit gästdirigent för MDR Radio Choir Leizig, Nederlandse Bach Vereniging och Münchens Bachkör. Hon har också arbetat med till exempel Freiburgs Barockorkester, Hovkapellet i München och Zürcher Singakademie. 2019 utsågs hon till musikalisk ledare för Münchens Kammaropera. Johanna Soller har studerat kördirigering, cembalo och orgel i München.

Världens mest prestigefyllda tävling för unga kördirigenter arrangeras av Sveriges Radio i regi av Berwaldhallen i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien, Rosenborg Gehrmans Stiftelse samt Europeiska radio- och TV-unionen (EBU).