Filip Draglund, trumpet

Foto: Stina Gullander

Finalrepertoar:

Henri Tomasi Konsert för trumpet och orkester
Ernest Bloch Proclamation

Filip Draglund föddes i Solna 1987. 1998 började han på Musikskolan Lilla Akademien där han hann uppträda på de flesta stora scenerna i Stockholm. Han vann bl.a. guldmedalj (1:a pris) i Berlingske Tidendes Musikkonkurrence och uppträdde med Staffan Scheja under ”Musik på Engsö Slott”. Efter studierna på Lilla Akademien började Filip 2006 studera på Musikhögskolan i Malmö för Håkan Hardenberger och Bo Nilsson. 2007 kvalificerade han sig till semifinal i Svenska Dirigent/Solistpriset och uppträdde bl.a. i Royal Albert Hall och Birmingham Symphony Hall.
Han har de senaste åren uppträtt som solist runt om i Sverige och på festivaler i bl.a. Spanien, Schweiz, Italien och Frankrike med Bayerisches Symphonieorchester München, Musikhögskolans i Malmö Symfoniorkester, Confidencens Sinfonietta, Lilla Akademiens Kammarorkester, Solna Brass m.fl.

Sommaren 2011 var han ”Artist in Residence” vid festivalen Ticcino Musica i Lugano, Schweiz tillsammans med brasskvintetten SoLi. Han är en aktiv kammarmusiker och har ett stort intresse för nyskriven musik. Han spelar även tango med accordeonisten Daniel Andersson och kvintetten Sonor, som man senast kunde se i dokumentären “Jag älskar mitt dragspel” på SVT. De har även medverkat i “Stjärnorna på Slottet” och uppträtt runt om i Skandinavien.

Han har mottagit stipendier från bl.a. Hans Dalborgs musikstiftelse, Solna Stad, Anders Sandrews stiftelse, Byggnads, Stiftelsen Sten K Johnsons musikstipendier. 2009 blev han av Yamaha utvald som YMFE-stipendiat.
Detta år (2013) tilldelades han ett av Sveriges mest prestigefyllda musikstipendier, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium med motiveringen (av prof. Sven Erik Eriksson) ”Filip Draglund är en musiker med extraordinära kvaliteter. Hans förbluffande tekniska nivå tillåter honom att helt och fullt ägna sig åt sin tolkning av musiken. Genom en kombination av intensitet, integritet och musikaliskt flöde bjuder Filip på en interpretation som är fängslande, dramatisk och genuin”.

Tidigare i år (2013) blev han utvald av P2 att representera Sverige i den internationella tävlingen New Talent som hålls i Bratislava. Över två miljoner lyssnare följde genom EBU Filips väg till finalen där han var solist med Slovakiska Radions Symfoniorkester.

F.n. studerar han det andra året på solistdiplomutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö för Håkan Hardenberger och första året på diplomutbildningen i interpretation på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Joakim Agnas. Hans debutkonsert kommer att ske med Helsingborgs Symfoniorkester säsongen 2014/2015 där han ska framföra två trumpetkonserter; den av Josef Haydn och ett uruppförande av Benjamin Staern.

Pressbilder:

Filip Draglund 1 Öppnas i nytt fönster.
(Stående format) Foto: Stina Gullander

Filip Draglund 2 Öppnas i nytt fönster.
(Liggande format) Foto: Stina Gullander