Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris

Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris delas ut vartannat år till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå och som ses som en nyskapare på sitt instrument och/eller inom sin repertoar. Priset är på 100 000 kronor och delas ut vid Kungl. Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst.

Anna Petrini tilldelas priset 2022 med motiveringen:
”för sin övertygande musikaliska gestaltning som spänner över epoker, från den tidiga renässansen till Paetzoldflöjtens samtida klangvärld. I den okända musikens terräng blir Anna Petrini en trygg ledsagare, när hon kombinerar musikens urkraft med sinnlig elegans i en unik förmåga att beröra sin publik.”


Anna Petrini. Foto: Jesper Lindgren

Anna Petrini. Foto: Jesper Lindgren

 

Biografi Anna Petrini

Blockflöjtisten Anna Petrini (f. 1978), uppvuxen på Gotland, är verksam som solist och kammarmusiker. Som en av få svenskar har hon framträtt i serien ”Debüt im Deutschland Radio Kultur”, Berlin Philharmonie KMS. Andra höjdpunkter är framträdanden vid Warsaw Autumn, Other Minds Festival San Francisco, Bath International Music Festival, Bremen Sendesaal och medverkan i tyska tv-kanalen Arte.

Annas arbete med att utveckla repertoaren för Paetzold-kontrabasblockflöjten har resulterat i en mängd tonsättarsamarbeten och belönats med Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris. Hennes cd-debut ”Crepuscolo” (dB Productions) vann priset Nutida Sound som Årets konstmusik på skiva, och blev nominerad till en Grammis.

Anna är aktiv i kammarmusikprojekt med musiker från en mängd olika genrer som Mime Yamahiro, Christian Wallumrod, Malin Broman, Emilia Amper och Jacob Kellermann.

Bland kommande projekt finns en dubbelkonsert av Lotta Wennäkoski för blockflöjt och gitarr, samt ett stort verk av Frode Haltli för nyckelharpa och blockflöjt.

Anna är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan samt vid Conservatorium van Amsterdam. Hon är alumn från tankesmedjan Unga tankar om musik vid Kungl. Musikaliska Akademien.

Tidigare pristagare:

2020 Håkan Hardenberger
2018 Ann Hallenberg
2016 Torleif Thedéen
2014 Stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen
2013 Nils-Erik Sparf
2012 Gunnar Idenstam
2011 Dan Laurin
2010 Anna Larsson
2009 Martin Fröst
2008 Kungsbacka Piano Trio
2007 Peter Mattei