Zornmuseet

Konstnärer runt Siljan

Konstutställning

9 maj – 1 september 2024

I slutet av 1800-talet kom flera konstnärer och författare att överge Stockholm och Paris för att i stället slå sig ned på den svenska landsbygden. Dalarna var det landskap som lockade mest. Flera konstnärer kom under längre eller kortare perioder att verka kring Siljan – i Leksand, Tällberg, Siljansnäs eller i Mora, som i fallet Anders Zorn. Några av dem brann för den dalska lokalkulturen och ville göra den till en nationell angelägenhet, andra drevs till Siljansbygden av den storslagna naturen eller bara för att söka lugn i sitt konstnärliga skapande.

I utställningen Konstnärer runt Siljan på Zornmuseet visas – förutom Zorns kända målningar och akvareller – verk av Hugo Alfvén, Gustav Ankarcrona, Emerik Stenberg, Ottilia Adelborg, Gustaf Theodor Wallén, Helmer Masolle och andra konstnärer som idag kanske fallit lite i skuggan, men vars arbeten är väl värda att lyftas fram.

Alfvéngården som står under Kungl. Musikaliska Akademiens beskydd och förvaltning har lånat ut flera verk till utställningen, bland annat bilden som illustrerar utställningen: Utsikt över Siljan från Tällberg.

Läs mer om utställningen på Zornmuseet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Alfvéngården här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Hugo Alfvenfonden här.