Guldfoajén, Kungl. Operan

Foto: Mats Bäcker

Plåtsax - hjärtats instrument

Klingande Akademi och konsert

Hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson sjunger tillsammans med den hyllade pianisten Magnus Svensson ur Alice Tegnérs Fem sånger, Wilhelm Stenhammars Fem sånger op. 20 samt uruppförandet av ”Plåtsax - Hjärtats instrument” komponerat av Carl Unander-Scharin med text av Torgny Lindgren. Verket bygger på Torgny Lindgrens debut från 1965, diktsamlingen med samma namn, ur vilken Karl-Magnus Fredriksson och Carl Unander-Scharin ställt samman en svit av sju dikter som sedan tonsatts.

Kungl. Musikaliska akademien bjuder mellan verken in till ett samtal under ledning av moderatorn Noomi Hedlund om konsten att skriva en ny sångcykel.

"Karl-Magnus och jag har i många år pratat om att det vore roligt med ett samarbete med målet att jag komponerar en sångcykel till honom", säger tonsättaren Carl Unander-Scharin. "En möjlighet och en idé öppnade sig för ett sådant projekt - när vi bägge fastnade för diktsamlingen ”Plåtsax - Hjärtats instrument” - av Torgny Lindgren. Det visade sig (till bägges vår förvåning) att Torgny Lindgren debuterade år 1965 - med just denna diktsamling. Dikterna präglas av en närvaro och en jordbundenhet som vi känner igen från Lindgrens många berömda senare böcker - men också av de mycket speciella metafysiska resonemang som han på sitt enastående vis bygger in i sina texter."

Medverkande:
Karl-Magnus Fredriksson sång
Magnus Svensson piano

Carl Unander-Scharin tonsättare
Noomi Hedlund moderator

Denna klingande Akademi genomförs i samarrangemang med festivalen Svensk Musikvår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Kungl. Operan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.