Publicerad: 2021-02-05

210 000 kronor tilldelas unga gitarrister och dragspelare

Stiftelsen Albin Hagströms minnesfond har delat ut 2021 års stipendier till gitarristerna Albin Fellebro, Agnes Persson, Gustav Renberg samt till dragspelaren Hugo Gerdmar. Hagströms Stora Stipendium om 100 000 kronor, som delades ut första gången förra året, tilldelas i år dragspelaren Iryna Serotiuk. 

I sin motivering skriver juryn att Irina Serotyuk är en stark lysande stjärna på accordeonhimlen, både i Sverige och internationellt. Med stor närvaro och teknisk briljans trollbinder hon lyssnaren och rör sig otvunget mellan det energiska och lyriska. Oavsett repertoar, gör hon musiken till sin och är ett med sitt uttryck. Övriga stipendiater tilldelas 25 000 kronor vardera. Ett extra stipendium om 10 000 kronor tilldelas också den 13-årige gitarristen Filip Stevanovic.

För att uppmärksamma årets stipendieutdelning anordnas en webbsänd konsert på Stallet i Stockholm söndag den 9 maj med Iryna Serotyuk. Konserten börjar klockan 18:00 och sänds via Stallets Facebook-sida, www.facebook.com/stallet.folkmusik Länk till annan webbplats.

Hagström-stipendiet delas ut till minne av Albin Hagström som bara nitton år gammal grundade firman Hagströms A.B. för försäljning av utländska dragspel. Snart byggde han en egen dragspelsfabrik i Älvdalen och så småningom utökades produktionen till att även omfatta gitarrer och förstärkare. Albin Hagström drev också en musikskola som i början av femtiotalet hade inte mindre än 25 000 elever. Med gitarrer som spelades av storheter som Elvis Presley och Frank Zappa nådde instrumenten från Hagströms världsberömmelse. Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond har tillkommit genom en donation av Albin Hagströms döttrar – Anna-Lenah Hagström och Kärstin Hagström-Heikkinen.

För mer information kontakta Anna Cronström
anna.cronstrom@musikaliskaakademien.se