Publicerad: 2024-03-26

Akademiens arkiv i musikpodd

Följ med in i den svenska musikhistorien tillsammans med Caprice Musikpodd som gör unika nedslag i arkiven och utforskar musiken och personerna bakom det rika svenska kultur- och musikarvet. I säsong två djupdyker Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, ner i Kungl. Musikaliska Akademiens intervjuarkiv för att ta del av tankar, åsikter, minnen och röster från några av de många personligheter som passerat genom KMA under 1900-talet.

Du hittar Caprice Musikpodd där du hittar andra poddar, t.ex Spotify.

AVSNITT 1
'Livet bakom scenen på operan' är temat för seriens första avsnitt, där Mattias Lundberg samtalar med Göran Gademan, dramaturg på Göteborgsoperan. Samtalet utgår från arkivinspelningar av intervjuer med Karin Herdenberg, Börje Edh och Bertil Bokstedt, om deras erfarenheter och bemödanden på Kungliga Operan i Stockholm under 1900-talet.
Länk till avsnitt 1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

AVSNITT 2
I avsnitt 2 samtalar tonsättaren Marie Samuelsson med Mattias Lundberg om villkoren för en tonsättare under 1900-talets andra hälft jämfört med idag. Utgångspunkterna är inspelningar från arkivet med tonsättarna Lars Johan Werle och Daniel Börtz. Arkivsamtalen berör mångsidighet och specialisering i musiklivet, och möjligheterna att kombinera tonsättarrollen med olika åtaganden inom intressegrupper och institutioner i 1900-talets brokiga musikliv. Även aktörer som tonsättaren Ingvar Lidholm och författaren och underhållaren Tage Danielsson berörs i diskussionerna.
Länk till avsnitt 2 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

AVSNITT 3
Avsnitt 3 har titeln 'Maktkamp och streberskap i musiklivet'. Dramaturgen och teatermannen Stefan Johansson diskuterar med Mattias Lundberg rörande både egna erfarenheter och de vittnesmål och berättelser som förmedlas från diverse operainstitutioner på de inspelade intervjuerna med Karin Herdenberg, Bertil Bokstedt, Kerstin Meyer med flera.
Länk till avsnitt 3 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

AVSNITT 4
I det fjärde avsnittet av Caprice Musikpodd 'Musikutbildning i KMA:s regi' står de svenska musikhögskolornas utveckling under andra halvan av 1900-talet i fokus. Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap, samtalar med Helena Wessman som då avsnittet spelades in var rektor för Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Länk till avsnitt 4 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.