Publicerad: 2019-11-19

Årets Folkmusikpris tilldelas Väsen

Kungl. Musikaliska akademiens folkmusikprispris 2019 tilldelas gruppen Väsen: "en unik treenighet, där helheten är större än delarna".

Kungl. Musikaliska akademiens folkmusikprispris 2019 tilldelas Väsen med motiveringen:

"Gruppen Väsen består av en unik treenighet, där helheten är större än delarna. De har under 30 år utforskat ett alldeles eget musikaliskt universum som rymmer en värld av melodiska guldkorn och komplex rytmik, raffinerad stämflätning och det mest subtila samspel, där uttrycket förändras från stund till stund. Väsens musik är intensiv och ofta fylld av humor. Med hjälp av stundens inspiration skapar gruppen ett helt eget musikaliskt språk som i sitt tilltal är lika modernt som ålderdomligt. Med grunden fast förankrad i generationer av uppländsk spelmanstradition har de alltid blicken nyfiket fäst vid nya musikaliska mål. Väsen med sina tre medlemmar: Olov Johansson på nyckelharpa, Mikael Marin på 5-strängad viola och Roger Tallroth på 12-strängad gitarr, är ett fenomen som bara kan inträffa då tre vänner och musikaliska virtuoser sluter upp kring sin kärlek till musiken. Denna trio är en av Sveriges internationellt mest kända folkmusikgrupper och har bildat skola i folkmusikgenren långt utanför Sveriges gränser."

 

Priset är på 100 000 kronor och delas ut vid akademiens högtidssammankomst.

Kungl. Musikaliska akademiens Folkmusikpris tilldelas en person eller en ensemble för ett konstnärsskap av stor betydelse för folkmusik i Sverige. I begreppet folkmusik innefattas inhemska och invandrade folkmusiktraditioner i Sverige idag. Priset delas ut för första gången 2015.