Publicerad: 2023-01-05

Årets Järnåkerstipendiater utsedda!

Stiftelsen Saltö, inrättad av donatorn Erik Järnåker, har sedan 2009 premierat betydelsefulla kammarmusikverk komponerade av svenska tonsättare. Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2022 om 100 000 kr tilldelas tonsättaren Henrik Denerin för verket collide (2021). Även stråkmusikstuderande cellisten Lydia Hillerudh och violasten Albin Uusijärvi mottar stipendium om 75 000 kr ur Järnåkerfonden.

Sveriges största kammarmusikstipendium om 100 000 kronor offentliggörs traditionsenligt den 5 januari för att hedra Erik Järnåkers storartade insatser för musiklivet. Verket collide framförs av den polska ensemblen Kwartludium vid Svensk Musikvår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. den 23 mars i Stockholm, då också Denerin tar emot utmärkelsen.

I anslutning till den årliga kammarkonserten till minne av Lars Järnåker på Musikaliska Kvarteret i Stockholm på Trettondagsafton presenteras årets två stråkmusikstipendier till unga stråkmusikstuderande, Lydia Hillerudh, cello, och Albin Uusijärvi, viola, som får 75 000 kronor var ur Järnåkerfonden.

Saltöstiftelsens jury tilldelar årets Stiftelsen Saltös Järnåkerstipendium till Henrik Denerin för verket collide. Motiveringen lyder:

Hur låter en fragmenterad och dekonstruerad värld på tröskeln till kaos? collide uppvisar en imponerande rikedom och densitet i materialet, med vilket tonsättaren utforskar en mängd musikaliska uttryck och möjligheter hos instrumenten.

– Jag är verkligen ödmjukt tacksam och väldigt, väldigt glad! Just kammarmusik har för mig och, tror jag, många nutida tonsättare en särställning både i dess intimitet och det ofta nära samarbete med musiker som kan uppstå vilket skapar en form där man kan ta ut svängarna och skapa unika verk, vilket gör det extra uppmuntrande för mig att få detta fantastiska pris, säger Henrik Denerin.

collide skrevs till den polska ensemblen Kwartludium och uruppfördes i Växjö 2021, strax efter att restriktionerna för konserter hade plockats bort. Stycket har därefter följt med ensemblen till bl.a. Stockholm och Warsaw Autumn Festival. Stycket är sammansatt av fyra separata delar som dock inte spelas i sekvens utan är uppdelade i sektioner och distribuerande under styckets 21 minuter. ”Titeln, collide, beskriver just kollisionen av de fyra mycket olika materialen. Det är en brokig väv, men med skimrande trådar och för mig finns det något poetiskt, något djupare, med dessa kollisioner, och kanske tillochmed ’misslyckanden’. De fyra delarnas titlar är härledda från den fragmentariska romanen Bieguni av den polska författaren Olga Tokarczuk; en roman som var min följeslagare under tiden för komponerandet”, kommenterar Henrik, Denerin, mottagare av Saltöstiftelsens Järnåkerstipendium 2022.

Henrik Denerin har samarbetat med, fått beställningar och blivit framförd av ensembler, orkestrar och musiker såsom Ensemble Recherche, Athelas, Kammerorkester Basel, Gageego!, Ensemble Aleph, Bit20, Axelsson & Nilsson Duo, Tom de Cock, L'instant Donné och Hebrides Ensemble m.fl. Hans musik har hörts i Europa, Asien, Australien och Amerika på konsertprogram och festivaler för samtida musik, t.ex. ISCM, Nordic Music Days, Donauechingen, Darmstadt Ferienkurse, Mixtur Festival, Melbourne International Arts Festival, Vertixe Vigo Festival och Festival d' Aujourd'hui à Demain.

Kommande verk inkluderar nya stycken för Anders Nyqvist, Moritz Ernst och Ivo Nilsson samt en koreografisk kammar-pantomim i samarbete med bl.a. den japanska flöjtisten Kazuko Ihara och den australiensiska klarinettisten Karen Heath.

Läs mer om Saltöstiftelsens stipendier här.

Kontakt:

Lova Wallerö. kommunikationsansvarig
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se