Publicerad: 2021-03-11

Filip Korošec vinner Blåsmusikpriset 2021

Slagverkaren Filip Korošec kammade hem förstaplatsen i den stora finalen av tävlingen Blåsmusikpriset 2021.

Vinnaren belönas med en lång rad solistframträdanden tillsammans med landets professionella blåsorkestrar. Blåsmusikpriset 2021 arrangerades som en del av Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum tillsammans med Östgötamusiken. Under torsdagskvällen livesändes finalen direkt från Crusellhallen i Linköping, där finalisterna spelade tillsammans med Östgöta Blåsarsymfoniker.

It’s very surreal and I don’t actually think I really grasp it. It feels great!” , säger Filip Korošec om vinsten.

Juryns motivering lästes upp av juryns ordförande Susanne Rydén, preses i Kungl. Musikaliska Akademien:

Med fri klanglig färgprakt parar Filip Korošec en insiktsfull musikalitet med teknisk frihet i ett storslaget gryende konstnärskap.

“Det är speciellt att få uppleva en så hög kvalitet bland finalisterna, alla tre är otroligt skickliga! Jag är övertygad om att Blåsmusikpriset 2021 kommer att ses som en av detta jubileumsårs höjdpunkter. Filip Korošec är i finalens hårda konkurrens en mycket värdig vinnare och vi ser nu fram emot den rad av solistengagemang med orkestrar i Blåsmusiknätverket som Filip Korošec kommer att göra under det kommande året. Kungl. Musikaliska Akademien hoppas att tävlingen både inspirerar ungdomar runt om i landet att satsa på en karriär som musiker och ger blåsorkestrar motivation till ännu mer samarbeten och repetoarutveckling” säger Kungl. Musikaliska Akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

Intresset för tävlingen har varit stort och bland närmare femtio sökande som provspelade för Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendiejuryer under hösten 2020, valdes tre finalister ut. Priset består utöver ett stipendium från Kungl. Musikaliska Akademien, av ett antal framträdanden som solist med medlemsorkestrarna i Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Nätverket är tillsammans med Kungl. Musikaliska Akademien värdar för tävlingen som kommer genomföras vartannat år.

Om vinnaren Filip Korošec
Filip Korošec är en av de mest intressanta ”up and coming” slagverkarna i Sverige just nu. Han har framträtt över hela Europa, både som solist och i olika kammarensembler. Han var den första mottagaren av det prestigefyllda ''Marimba One Excellency Award'' som han fick för sina prestationer i IPCL competition i Luxemburg. För närvarande studerar han sin masterutbildning på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Joakim Anterot, Daniel Berg och Mikael Nilsson. Tidigare har han arbetat med bland andra Anders Åstrand, Anders Holdar, Katarzyna Mycka och Simon Klavžar. Hans breda repertoar spänner över allt från jazz till barock med viss tonvikt vid nyskriven musik och elektronik.

Övriga finalister var Erik Jacobsson på tuba och Laura Michelin på flöjt.

Tävlingsjuryn bestod av
Susanne Rydén, ordförande
Joakim Berg MMK, slagverk
Andreas Hanson AMK, dirigent/trumpet
Göran Marcusson GWO, flöjt
Terese Hammarberg ÖBS, trombon

Om Blåsmusikpriset
Blåsmusikpriset instiftades av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige 2019. Priset innebär en unik möjlighet att exponera blåsmusiken som konstform och att lyfta fram den vinnande instrumentalisten tidigt i sin karriär. Blåsmusikpriset riktar sig till de träblåsare, bleckblåsare eller slagverkare som är behöriga att söka Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier och arrangeras vartannat år.

I år arrangerades tävlingen som en del av “Musikens år 2021” och Kungl. Musikaliska akademiens 250-årsjubilem, som vill lyfta fram de fantastiska blåsorkestrarna som finns runtom i landet.

Om Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige
Kungl. Musikaliska akademien har tillsammans med ett antal aktörer bildat ett nätverk för den professionella blåsmusiken i Sverige. Med blåsmusik avser vi musik komponerad eller arrangerad för en ensemble bestående av blåsare och slagverk. Medlemmar i nätverket är: Försvarsmusiken genom Arméns Musikkår, Marinens Musikkår och Livgardets Dragonmusikkår, Blåsarsymfonikerna, Bohuslän Big Band, Gotlandsmusiken, Göteborg Wind Orchestra, Norrbotten Big Band och Östgötamusiken.

Kontakt

Sanna Neumann, Kommunikatör
070 725 26 64
Sanna.neumann@musikaliskaakademien.se