Publicerad: 2020-11-17

Håkan Hardenberger och Christer Bothén prisade

Årets Interpretpris och Jazzpris går till två virtuoser och starka musikaliska personligheter som berikat repertoaren för sina instrument.

Kungl. Musikaliska akademiens Jazzpris och Interpretpris är två av akademiens största priser. De tilldelas nyskapande artister eller ensembler på högsta konstnärliga nivå inom sin repertoar. I år går Jazzpriset och Interpretpriset med prissumman på 100 000 kronor vardera till två virtuosa och starka musikaliska personligheter: Håkan Hardenberger på klassisk trumpet och jazzmusikern Christer Bothén.

Christer Bothén tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Jazzpris

Christer Bothén tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Jazzpris men motiveringen: ”En banbrytande musiker med sitt spel på kontrabasklarinett, basklarinett och afrikanska stränginstrument. Som kompositör och improvisatör har han sedan 60 talet utforskat olika musikkulturer I framförallt Marocko och Mali men alltid transformerat detta till en egen vital jazzmusik som är starkt personlig och influerat flera generationer jazzmusiker i Sverige och internationellt.”

Håkan Hardenberger tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Interpretpris

Trumpetaren Håkan Hardenberger tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Interpretpris på 100 000 kronor ”för sitt kompletta musikerskap som under 40 år berikat nationellt och internationellt musikliv. Med teknisk och musikalisk briljans inspirerar Håkan Hardenberger nya generationers brassmusiker och har under sin enastående karriär bidragit till att utveckla den samtida repertoaren för sitt instrument genom otaliga tonsättarsamarbeten”.

För mer information, intervjuer och pressbilder – vänligen kontakta:

Sanna Neumann, PR och kommunikation
Sanna@bohmbohmroom.com
070 726 25 64