Publicerad: 2017-11-08

Foto: Mattias Ahlm och Micke Grönberg/Sveriges Radio

Här är finalisterna i Solistpriset 2018

Nu är det klart vilka tre solister som går vidare till den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset och därmed också har chansen att bli P2:s Artist 2018–2019.

De tre finalisterna är pianisten Melissa Jacobson-Velandia från Nacka, accordeonisten Iryna Serotyuk och cellisten Amalie Stalheim. Nu väntar finalen i Göteborgs konserthus 11 januari 2018.

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov har elva kandidater nominerats till ytterligare en uttagningsomgång där de tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

– Det har varit två fantastiska dagar i Radiohuset i Stockholm med ett utomordentligt starkt startfält. Alla deltagande kommer att berika svenskt och internationellt musikliv lång tid framöver. Finalisterna är nu korade och vi ser fram emot finalen tillsammans med Göteborgs Symfoniker i januari, säger Susanne Rydén, preses i Kungl. Musikaliska akademien.

– Nytt för i år är att vinnaren - utöver prispengarna, en kammarmusikturné och soloframträdande med Sveriges Radios symfoniorkester och uppdrag som Artist-in-Residence under två år vid Sveriges Radio P2 - även blir solist med Malmö SymfoniOrkester och Norrbottens Kammarorkester. Dessa nya samarbeten är vi väldigt glada för, säger Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska akademien.

Finalen med Göteborgs Symfoniker går av stapeln torsdag 11 januari kl. 19.30 i Göteborgs konserthus och direktsänds i P2 och på GSO Play.

Läs mer om finalisterna och tävlingen

 

För mer information:
Max Låke, producent
E-post
08-407 18 07

Pressbilder:

Länk till pressbilder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Melissa Jacobson-Velandia, piano
Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Iryna Serotyuk, accordeon
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Amalie Stalheim, cello
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio