Publicerad: 2023-11-16

Hulda Lind Jóhannsdóttir och Jens Persson Hertzman – årets Gunn Wållgren-stipendiater

Skådespelaren Hulda Lind Jóhannsdóttir och operasångaren Jens Persson Hertzman har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Gunn Wållgrens minnesfond är en fond med ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare från Dramaten och en sångare från Kungliga Operan. Stipendierna delades ut idag vid en ceremoni på Kungl. Musikaliska Akademien.

Prismotivering Hulda Lind Jóhannsdóttir:
Det är självklart att Hulda Lind Jóhannsdóttir är årets Gunn Wållgren-stipendiat! Den som upplevt Hulda på scenen vet varför det är så. Ett ord som närvaro kan tyckas för enkelt i sammanhanget. Hulda besitter en sällsynt kombination av erfarenhet och intuition, kroppen och ordet är alltid ett. Ibland börjar det med en axelryckning, eller en huvudskakning, en liten blinkning eller ett knyck… Men så kommer den, Repliken, fälld som av en tillfällighet men den vet exakt vart den ska. Pang, mitt i krysset. Eller snarare i mellangärdet. Ingen av medspelarna på scenen hinner värja sig, ingen i publiken kan undgå kraften, ska vi skratta eller gråta? Vi gör både och.
Ja, det är Hulda Lind Jóhannsdóttir. Scenen är hennes absoluta element. Där är hon totalt fri i sina uttryck. Ingenting, absolut ingenting, tycks omöjligt för denna ’one of a kind’-aktris.

Om Hulda Lind Jóhannsdóttir
Hulda Lind Jóhannsdóttir tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon är utbildad vid Larssons Teaterakademi i Göteborg 1991–1993. På Dramaten har Hulda spelat totalt 44 roller, bland annat i The Mental States of Sweden, Ivanov, Det blåser på månen, Hej, det är jag igen, Den yttersta minuten, Swede Hollow, Tartuffe, Liv, död, sex, pop och senast som Fru Linde i Ett dockhem och som Myrian/Nicoletta i Mefisto. I vår är hon aktuell i Lorcas Yerma i regi av belgiska Lisaboa Houbrechts. Hulda medverkar även i årets Julkalender, Trolltider – legenden om Bergatrollet, på SVT.

Prismotivering Jens Persson Hertzman:
Han kom som ett yrväder på jakt efter fåglar att sälja och en brud att leva tillsammans med, men gift blev han först tio år senare på vår operascen. Han har framträtt i vitt skilda roller – alltifrån Mozarts charmige virrpanna i Trollflöjtentill nygift och nedbruten i Melancholia, samt en och annan betjänt. Han har svingat sig mellan barock, wienklassicism, belcanto, Verdi, Puccini, 1900-tal, ny barnopera och nu senast en apokalyptisk färd mot undergången – varje gång med samma höga kvalitet, trovärdiga gestaltningar och sin varma och skönt klingande baryton.
Med stor spänning ser vi fram emot kommande roller och utmaningar. Av dessa skäl är Jens Persson Hertzman den idealiska mottagaren av Gunn Wållgren-stipendiet för 2023.

Om Jens Persson Hertzman
Jens Persson Hertzman är baryton och solist vid Kungliga Operan. Han är född och uppvuxen i Södra Sandby utanför Lund. Efter studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm gick han även på Operahögskolan i Stockholm och tog examen våren 2013.
Jens debuterade på Kungliga Operan 2012, som Papageno i Trollflöjten. Sedan 2015 har han varit en del av solistensemblen och gjort över 300 föreställningar på Kungliga Operan, bland annat i rollen som Greven i Figaros bröllop samt titelrollen i Barberaren i Sevilla samt roller i Maria Stuarda, Carmen, Xerxes, La bohème, Don Giovanni, Rigoletto, med flera.
Under hösten har publiken fått uppleva Jens i rollen som den nygifte och övergivne Michael i Melancholia och i vår ser vi honom som Teo, en av huvudrollerna i Löftet.

Läs om Gun Wållgren-stipendiet här.

Kontakt:

Lova Wallerö
kommunikationsansvarig
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se