Publicerad: 2015-11-09

Mats Edén tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Folkmusikpris

Mats Edén tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens nyinstiftade Folkmusikpris för sitt lysande konstnärskap. Som spelman, kompositör och pedagog är han egensinnig, virtuos och alltid nyskapande med ett djupt personligt fiolspel i centrum. Med kunskap och lekfull elegans förenar han ett outtröttligt sökande efter ålderdomliga spelsätt med experiment och avantgarde.

Priset är på 100 000 kronor och delas ut vid akademiens högtidssammankomst.

Kungl. Musikaliska akademiens Folkmusikpris tilldelas en person eller en ensemble för ett konstnärsskap av stor betydelse för folkmusik i Sverige. I begreppet folkmusik innefattas inhemska och invandrade folkmusiktraditioner i Sverige idag. Priset delas ut för första gången 2015.

Mats Edén är utan tvekan en av Sveriges främsta utövare av folk- och världsmusik. Med rötterna i den värmländska spelmansmusiken har han utvecklats till en högt respekterad musiker. Förutom att Mats är en etablerad solospelman ingår han också i ett antal konstellationer - både fasta och tillfälliga. Kombinerat med livet som musiker är Mats dessutom verksam som tonsättare och pedagog.

http://www.matseden.se/