Publicerad: 2024-03-14
Insatser inom vetenskap, konst och musik belönas nu med Rolf Schockprisen. Årets pristagare är filosoferna och lingvisterna Hans Kamp och Irene Heim, matematikern Lai-Sang Young, regissören, manusförfattaren och konstnären Steve McQueen samt sångerskan Oumou Sangaré. Prisen, med en prissumma på 600 000 kr per prisområde, delas ut den 11 november på Konstakademien.
Press release in english Pdf, 1.6 MB.
Rolf Schockprisen är något så ovanligt som ett pris i såväl logik och filosofi, matematik, och visuell konst som musik. Pristagarna tas fram i ett unikt samarbete mellan tre svenska akademier: Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Akademien för de fria konsterna och Kungl. Musikaliska Akademien. Det slutgiltiga beslutet fattas av The Schock Foundation.
2024 års Rolf Schockpris i de musikaliska konsterna tilldelas Oumou Sangaré
”för ett banbrytande musikskapande med rötter i urgamla traditioner. Som en av vår samtids största artister inom den traditionsbärande musiken omfamnar Sangaré samhällets alla delar och är en inspirationskälla in i olika genrer över hela världen”.
Den maliska sångerskan, kompositören och låtskrivaren Oumou Sangaré (född 1968) är känd över hela världen för sin levande och kraftfulla musik, som ofta innehåller revolutionerande budskap om kvinnors rättigheter, tradition och fattigdom. Uppkallad efter sin hembygd representerar artisten genren av västafrikansk folkmusik Wassoulou, en populär musikstil som härrör från vokala och instrumentala traditioner på landsbygden i södra Mali.
Oumou Sangaré är en musiker som reste sig från de fattiga stadsdelarna i Bamako för att bli en sångaktivist. Den maliska stjärnan ställer sin generositet, enorma energi och ryktbarhet till tjänst för de mest missgynnade och är internationellt erkänd som en av Afrikas mest inflytelserika röster.
Sedan släppet av hennes debutalbum Moussoulou 1989 har den maliska sångerskan fått mycket uppmärksamhet. Hon är bland annat en av artisterna som medverkar i en nyinspelning av John Lennon-låten Imagine, från albumet The Imagine Project av Herbie Hancock. Singeln fick en Grammy Award för bästa popsamarbete med sång.
Tidigare mottagare: Pianisten Víkingur Ólafsson (2022) Tonsättaren och pianisten György Kurtág (2020) Dirigenten och sopranen Barbara Hannigan (2018) Saxofonisten och kompositören Wayne Shorter (2017) Dirigenten Herbert Blomstedt (2014) Violinisten och dirigenten Andrew Manze (2011) Violinisten Gidon Kremer (2008) Tonsättaren Mauricio Kagel (2005) Mezzosopranen Anne Sofie von Otter (2003) Tonsättaren Kaija Saariaho (2001) The Kronos Quartet (1999) Dirigenten Jorma Panula (1997) Tonsättaren György Ligeti (1995) Tonsättaren Ingvar Lidholm (1993)
Presskontakt:
Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare vid Kungl. Musikaliska Akademien
fredrik.wetterqvist@musikaliskaakademien.se
070-889 55 84
Läs om pristagaren i de musikaliska konsterna här. Länk till annan webbplats.
Pressbild Oumou Sangaré (klicka på bilden), foto: Holly Whittaker
Fotografier på samtliga pristagare finns på www.kva.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För Hans Ellegren, ordförande i The Schock Foundation och ständig sekreterare i Vetenskapsakademien, känns det stimulerande att på detta sätt kunna uppmärksamma viktiga insatser både inom vetenskap och kultur.
- Årets pristagare kan tyckas olika, men det är det som är så roligt med det här priset. Det förenar både vitt skilda ämnen och vitt skilda personligheter som kanske har mer gemensamt än man kan tro vid första anblicken, säger han.
Logik och filosofi
2024 års Rolf Schockpris i logik och filosofi tilldelas Hans Kamp, Universität Stuttgart, Tyskland och Irene Heim, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, USA
”för (inbördes oberoende) upptäckt av idén till, och tidiga utveckling av, dynamisk semantik för naturliga språk”.
Matematik
2024 års Rolf Schockpris i matematik tilldelas Lai-Sang Young, Courant Institute, New York University, USA
”för långvariga och djupa bidrag till teorin för icke likformigt hyperboliska dynamiska system”.
Presskontakt: Eva Nevelius, pressansvarig vid Vetenskapsakademien
eva.nevelius@kva.se
070-878 67 63
Läs mer om pristagaren inom logik och filosofi samt matematik här. Länk till annan webbplats.
De visuella konsterna
2024 års Rolf Schockpris i de visuella konsterna tilldelas Steve McQueen.
”I en värld präglad av våld, fanatism och girighet är Steve McQueens konstnärskap en lysande kompass i mörkret. Med exceptionell konsekvens, skärpa och precision aktiverar han betraktarens position inför konstverket, samtidigt som han insisterar på den rörliga bildens förmåga att ge kropp, röst och närvaro åt dem som förpassats till marginalerna. Den ”realism” det är frågan om här är i lika hög grad ett blottläggande av privilegier, makt och förtryck som en innerlig förmedling av ögonblick av stilla lycka och eufori; ett vidmakthållande av det etiskt mänskliga.”
Presskontakt: Therese Sheats, kommunikatör vid Kungl. Akademien för de fria konsterna
therese.sheats@konstakademien.se
070-224 01 47
Läs mer om pristagaren inom de visuella konsterna här. Länk till annan webbplats.
Rolf Schock efterlämnade en stor förmögenhet vid sin bortgång 1986. I sitt testamente donerade han medel för att möjliggöra utdelandet av ett pris i sitt namn. Hans vilja var att Kungl. Vetenskapsakademien skulle föreslå pristagare i logik och filosofi samt matematik, att Kungl. Akademien för de fria konsterna (Konstakademien) skulle föreslå pristagare i en av de visuella konsterna och Kungl. Musikaliska Akademien i en av de musikaliska konsterna. Förmögenheten förvaltas av stiftelsen The Schock Foundation, som även formellt utser pristagarna. Prissumman för år 2024 är 600 000 kronor per prisområde, totalt 2,4 miljoner kronor. Priserna delas ut den 11 november på Konstakademien.
Läs mer om priset på www.rolfshockprizes.se Länk till annan webbplats.
Presskontakt:
Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare vid Kungl. Musikaliska Akademien
fredrik.wetterqvist@musikaliskaakademien.se
070-889 55 84