Publicerad: 2010-10-31

Prisad Parmerud

Åke Parmerud

Åke Parmerud. Foto: Luc Beauchemin.

Elektronmusikkompositören Åke Parmerud tilldelas årets Tonsättarpris till Bo Wallners minne på 75 000 kr.
Han är redan den mest prisbelönte elektronmusikkompositören i historien och nu kan han snart lägga ännu ett pris till den redan imponerande raden av utmärkelser. Åke Parmerud tilldelas årets Tonsättarpris till Bo Wallners minne på 75 000 kr ”för sin mångåriga tonsättargärning som berikat och lämnat avtryck inom den elektroakustiska musiken”.

Åke Parmerud har arbetat med musik och multimedia sedan 70-talet. Verklistan innehåller såväl instrumentalmusik som elektroakustiska kompositioner, interaktiv konst samt musik för video, teater, dans och film. Som scenartist har han framträtt i större delen av Europa, Mexiko och Kanada, med flera internationella samarbeten som följd. Numera arbetar han också som ljud- och mjukvarudesigner och skapar audiovisuella installationer i offentliga miljöer.

Innan det är dags att ta emot priset vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst i slutet av november så ska Åke Parmerud till Mexiko för att ge två konserter. Där ska han och hans ljudkonst också medverka vid invigningen av ett nytt museum för modern konst i Mexico City.

Tonsättarpriset till Bo Wallners minne tilldelas en svensk tonsättare för dennes betydande och rika konstnärliga produktion. Det instiftades 2009 till minne av musikforskaren, pedagogen och skriftställaren Bo Wallner och hans mångsidiga livsgärning.