Publicerad: 2023-01-20

Rasmus Jönsson Hansson vinner Blåsmusikpriset 2023

Slagverkaren Rasmus Jönsson Hansson från Strömstad utsågs på kvällen den 20 januari till vinnare i den stora finalen av Blåsmusikpriset – Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument. Finalen avgjordes under stenhård konkurrens på Malmö Live där finalisterna spelade tillsammans med Marinens Musikkår under ledning av Alexander Hanson.

Rasmus Jönsson Hansson framförde Jennifer Higdons Percussion Concerto och mottar som vinnare av Blåsmusikpriset 50 000 kr samt en lång rad solistframträdanden tillsammans med landets professionella blåsorkestrar. Finalkonserten sänds i Sveriges Radio P2 måndagen den 23 januari.

- Det känns lite overkligt, jag trodde inte att det var möjligt med slagverksvinnare två finaler i rad, säger Rasmus Jönsson Hansson.

Juryns motivering lästes upp av juryns ordförande Katrine Ganer Skaug:
”Med fullödigt engagemang och enastående förmåga att tolka musikens innersta väsen tar sig Rasmus Jönsson Hansson långt över scenkanten. Det utsökta artisteriet och förmågan att fånga publiken gör att vi längtar efter att följa hans framtida musikaliska äventyr. Utan tvekan blir vår vinnare en stark förebild för generationer av unga musiker.”

I finalen tävlade Rasmus Jönsson Hansson mot flöjtisten Ebba Wallén och Lukas Nordanskog, bastrombon.

Länk till pressbilder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Med Blåsmusikpriset visar vi vilka fantastiska unga blåsmusiker och slagverkare vi har i Sverige. Tävlingen bidrar till att stärka återväxten inom blåsmusiken och extra roligt var det att se så många unga besökare i publiken, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska Akademien.

Om vinnaren:

Rasmus Jönsson Hansson
Slagverkaren Rasmus Jönsson Hansson, född 1993, från Strömstad i Bohuslän avslutade våren 2022 sin masterutbildning vid Syddansk Musikkonservatorium under ledning av Sören Monrad och Johan Bridger. För närvarande studerar han vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg samtidigt som han lever ett aktivt frilansliv med en fot i många olika konstellationer. Under de senaste åren har Rasmus åtnjutit flera framgångar i olika musiktävlingar runt om Europa. 2020 vann han Italy Percussive Arts Web Contest tillsammans med Elias Gustavsson.

Jury:
Ordförande Katrine Ganer Skaug, konserthuschef Helsingborg
Malin Gustavsson, flöjt Arméns Musikkår
Lars Hedlund, trombon Östgötamusiken
Magnus Appelholm, trumpet Gotlandsmusiken
Johan Westerberg, slagverk Arméns Musikkår
Johanna Orrje, oboe Blåsarsymfonikerna

Om Blåsmusikpriset:
Blåsmusikpriset är Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument. Under provspelningarna för Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier utser juryerna, för de tre kategorierna bleckblås, träblås och slagverk, tre finalister. Dessa tre går sedan vidare till en finalomgång med någon av landets professionella blåsorkestrar.

Blåsmusikpriset är instiftat av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. Vinnaren får framträda som solist med samtliga orkestrar som ingår i nätverket. Nytt för i år är en prissumma om totalt 100 000 kronor där vinnaren tilldelas 50 000 kronor, medan andrapristagarna får 25 000 kronor var. Prissumman har möjliggjorts tack vare Annika och Gabriel Urwitz’ Stiftelse. Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Nätverket.

Tidigare vinnare: Filip Korošec, slagverk (2021), Magnus Holmander, klarinett (2019).

Om Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige
Kungl. Musikaliska akademien har tillsammans med ett antal aktörer bildat ett nätverk för den professionella blåsmusiken i Sverige. Med blåsmusik avser vi musik komponerad eller arrangerad för en ensemble bestående av blåsare och slagverk. Medlemmar i nätverket är: Försvarsmusiken genom Arméns Musikkår, Marinens Musikkår och Livgardets Dragonmusikkår, Blåsarsymfonikerna, Bohuslän Big Band, Gotlandsmusiken, Göteborg Wind Orchestra, Norrbotten Big Band och Östgötamusiken.

Läs mer om Blåsmusikpriset här.

Presskontakt:

Lova Wallerö
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se