Publicerad: 2016-01-18

Sebastian Stevensson är 2016 års Solistprisvinnare!

Det är nu klart att fagottisten Sebastian Stevensson har vunnit den stora finalen av Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Han blir därmed också P2:s Artist 2016–2017. Finalen avgjordes inför publik i en fullsatt Berwaldhallen i Stockholm och direktsändes i P2.

– Stora stunder ska ha stora ord sägs det, men nu kommer jag inte på någonting. Det är fantastiskt att man kan vinna ett sånt här pris på fagott, säger en överväldigad Sebastian Stevensson

Juryns motivering lyder: ”Vår vinnare tilldelas Solistpriset för sin virtuosa behärskning i världsklass av sitt instrument och sin starka förmåga att kommunicera med publik och medmusikanter. Med fantastisk klangbehandling, bjuder vinnaren oss på en oerhört mogen och övertygande tolkning av verket.” 

– Jag är så glad över att Sebastian Stevensson vinner Solistpriset och samtidigt blir P2:s Artist. Att samarbeta med en ung artist i början av sin karriär är en viktig del av Sveriges Radios kulturuppdrag. Nu ska vi lägga upp ett riktigt bra program så att P2-publiken får en massa nya spännande musikupplevelser att minnas, säger Anna-Karin Larsson,områdeschef för Sveriges Radios musikavdelning samt Berwaldhallen.

I finalen tävlade Stevensson mot Elna Carr (violin) från Ängelholm och stockholmaren Christopher Hästbacka (piano).

Om Sebastian Stevensson: Sebastian Stevensson är uppväxt i en musikerfamilj i Sigtuna. Han har studerat för Knut Sönstevold på KMH i Stockholm och Ole Kristian Dahl i Mannheim. Sebastian har arbetat som solofagottist vid bland annat Norska Operan, Kungliga Filharmonikerna, Münchner Philharmoniker och är sedan 2012 solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester.

Om P2:s Artist: Sedan 2014 blir vinnaren av Solistpriset också P2:s Artist under följande två år. P2 spelar in och sänder konserter och gör minst en studioinspelning med P2:s Artist och tillsammans med P2:s beställningsverksgrupp får P2:s Artist beställa och uruppföra minst ett verk. P2:s Artist deltar dessutom i EBU:s solisttävling New Talent i Bratislava.

Om Solistpriset: Solistpriset, Sveriges främsta solisttävling, är Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor vardera. För vinnaren ingår en turné arrangerad av Musik i Syd och ett framträdande som solist med Göteborgs Symfoniker under nästföljande säsong. Utöver detta blir solistprisvinnaren P2:s Artist i två år.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt, från 2016, Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik.

Pressbilder: Sebastian Stevensson, vinnare av Solistpriset. Foto: Arne Hyckenberg
http://sverigesradio.se/sida/images/2938/3631938_556_768.jpg Länk till annan webbplats.  

Bildgalleri, Solistpriset. Foto: Arne Hyckenberg
https://hycken.smugmug.com/Music/160116-Solistpriset-final/n-sZ64XX/ Länk till annan webbplats.


Kontakt:

Max Låke, producent
08-407 18 07
max.lake(a)musikaliskaakademien.se