Publicerad: 2022-07-01

Staern får tonsättarpris för infallsrikt konstnärskap

Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris på 90 000 kronor tilldelas 2022 Benjamin Staern. Pianisten och tonsättaren Carin Malmlöf-Forssling grundade 2002 en stiftelse i sitt eget namn med syfte att stimulera det svenska konstmusiklivet. Detta sker i första hand genom utdelandet av ett pris till en svensk tonsättare, genom Kungl. Musikaliska Akademiens försorg.

Benjamin Staern mottar priset för sitt mångsidiga och infallsrika konstnärskap, som rymmer allt från "The Threat of War" till "Pippi lyfter hästen". Staern tvekar inte att ta ut svängarna i sitt komponerande: med virtuost handlag och i ständig framåtrörelse skapar han musik som är både en överraskning och en fröjd för lyssnaren.

Benjamin Staern (f. 1978) har etablerat sig som en av de ledande skandinaviska kompositörerna i den yngre generationen och hans musik framförs i Skandinavien, Europa, USA, Kanada, Ryssland och Japan. Han studerade musikvetenskap vid Lunds universitet och därefter komposition vid Musikhögskolan i Malmö 1998–2005 med professorerna Rolf Martinsson, Hans Gefors, Per Mårtensson, Kent Olofsson och Luca Francesconi. Staern har en djup personlig stil med en produktion som inkluderar orkester, kammarverk, soloverk, elektroakustisk musik och opera.

Priset delas ut på Alfvéndagen lördagen den 2 juli. Foto: Raw Sushi

Text