Publicerad: 2023-11-15

Tre finalister i Solistpriset 2024

Kungl. Musikaliska Akademiens prestigefulla Solistpris har fått sina tre finalister. Efter uttagningsomgången i november står det klart att finalisterna är Theo Hillborg (saxofon), Kathrin Lorenzen (sopran) och Matilda Sterby (sopran). De tre tävlar nu om solistkontrakt, turnéer över hela Sverige samt första priset på 100 000 kr.

Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester går av stapeln lördag 13 januari i Berwaldhallen, livestreamas på Berwaldhallen Play och direktsänds i P2 Live.

Boka din biljett till Solistprisfinalen här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Finalen i Solistpriset är alltid en pulshöjande musikalisk höjdpunkt, det är en tävling som har stor betydelse för både deltagarna och musiklivet i stort. Vi ser med stor spänning fram emot att möta framtidens lysande stjärnor i Berwaldhallen i januari, säger Staffan Becker, konserthuschef i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

Under hösten har hundratals musiker provspelat till Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendier. Från dessa stipendieprov nominerades 15 kandidater till en uttagningsomgång där de tävlat om Solistprisets tre finalplatser.

– Det har varit en fantastiskt hög nivå på samtliga nominerade och våra tre finalister håller absolut toppklass. Ser vi tillbaka på tidigare vinnare vet vi att Solistpriset är en försäkran för en framgångsrik karriär som solist, säger Fredrik Wetterqvist, uttagningsomgångens juryordförande och ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska Akademien.

Theo Hillborg (saxofon), född 1996 i Stockholm, tog sin kandidatexamen på Royal Academy of Music i London med First Class Honours där han studerade för Simon Haram. Därefter följde masterstudier på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Christer Johnsson. I april 2021 vann Theo tillsammans med sin duokollega, pianisten Julia Isaksson, kammarmusikbiennalen Ung & Lovande. Han är medlem i Stockholms Saxofonkvartett, en av Europas främsta ensembler för ny musik.

Kathrin Lorenzen (sopran) föddes 1994 i Flensburg i Tyskland och bor nu i Stockholm där hon är sopran i Radiokören. Hon tog sin kandidatexamen i klassisk sång för Brigitte Wohlfarth i Leipzig och Ruth Ziesak i Saarbrücken. Nu studerar hon en master i klassisk sång vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm för Bo Rosenkull. Som solist har Kathrin vunnit första pris och publikpriset på den 12:e internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och var samma år finalist i Havets röst på Åland. Tillsammans med pianisten Oskar Ekberg har hon en lied-duo.

Matilda Sterby (sopran), född 1991 i Stockholm, gick ut Operahögskolan i Stockholm våren 2019. Dessförinnan fick hon sin utbildning vid Norges Musikkhøgskole och Kunsthøgskolen i Oslo. Matilda debuterade som Contessa Almaviva i Figaros bröllop på Läckö slott år 2019, sedan dess har hon bl.a. sjungit vid Staatsoper Hannover, Göteborgsoperan och Badisches Staatstheater. Hösten 2023 sjunger Matilda Donna Anna i Don Giovanni vid Malmö Opera och våren 2024 väntar Magda i La Rondine vid Wiener Volksoper. År 2022 tilldelades hon första pris i tävlingen Hjördis Schymberg Award för unga nordiska operasångare.

År 2024 är Nils Hansson Meng (piano) uttagen som reserv.

Länk till pressbilder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Om Solistpriset:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling och Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år inom ramen för de nationella stipendierna. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor, medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera.

För vinnaren ingår också två kammarmusikturnéer samt en turné med Musica Vitae samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även inspelning och sändning med Sveriges Radio P2.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

 

Foto: Kungl. Musikaliska Akademien

Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikationsansvarig
lova.wallero@musikaliskaakademien.se
0707630565