Blåsmusikprisfinalen 2021

Blåsmusikprisen

Blåsmusikprisen – Klassiskt och Jazz – är Sveriges mest prestigefulla tävlingar för solister på blåsinstrument och utlyses vartannat år. Tävlingen är nationell. Enligt bedömningsrutinerna utser jurygrupperna för träblås, bleckblås och jazz under höstens stipendieprovspelningar tre finalister till Blåsmusikpriset Klassiskt och tre finalister till Blåsmusikpriset Jazz. Dessa går sedan påföljande vår vidare till en högtidlig finalomgång med någon av landets professionella blåsorkestrar.

Blåsmusikprisen är instiftade av Nätverket för professionell Blåsmusik i Sverige. Respektive tävling har en prissumma på 100 000 kr där vinnaren får 50 000 kronor och andrapristagarna får 25 000 kronor var. Vinnarna får också erbjudanden om framträdanden med orkester.

Läs om tidigare vinnare här.


Ansökan Blåsmusikprisen 2025:

Ansökan till Blåsmusikpriset 2025 är nu stängd.

Blåsmusikprisen utlyses vartannat år. Förfarandet sker inom ramen för Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendieprov. Träblåsare, bleckblåsare och blåsmusiksolister inom jazz som uppfyller behörighetsreglerna för de nationella stipendierna kan söka.

Information om tävlingen, såsom obligatoriska verk etc uppdateras löpande.

Behörighet

• Nyhet för Blåsmusikprisen 2025 är att det arrangeras två separata tävlingar. En med ansökande inom kategorierna träblås, bleckblås (Blåsmusikpriset Klassiskt) och en med blåsmusiker inom kategori jazz (Blåsmusikpriset Jazz).
• Det går bra att enbart söka såväl Blåsmusikpriset Klassiskt som Jazz även om man nått maxbeloppet för de nationella stipendierna.
• Åldersgränsen för ansökningar till jazzpriset är att man fyller högst 32 år under 2024 (efter avslutade studier). I övrigt gäller behörighetsreglerna för de nationella stipendierna.
• Uttagningarna hösten 2024 för de båda tävlingarna är endast öppna för blåsmusiker och inte längre för slagverkare.

Läs om nationella stipendierna här.

 

Blåsmusikpriset 2023

Slagverkaren Rasmus Jönsson Hansson vann Blåsmusikpriset 2023. I finalen mötte han flöjtisten Ebba Wallén och bastrombonisten Lukas Nordanskog. Finalen 2023 ägde rum på Malmö Live med Marinens Musikkår under ledning av Alexander Hanson fredagen den 20 januari och livestreamades på Facebook.

Se finalkonserten här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Blåsmusikpriset är instiftat av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige.

Nätverket består av följande ensembler och organisationer:

Blåsarsymfonikerna logotyp
Bohuslän Big Band logotyp