Blåsmusikprisfinalen 2021

Blåsmusikpriset

Slagverkaren Rasmus Jönsson Hansson vinner Blåsmusikpriset 2023. I finalen mötte han flöjtisten Ebba Wallén och bastrombonisten Lukas Nordanskog.

Juryns motivering lästes upp av juryns ordförande Katrine Ganer Skaug:
”Med fullödigt engagemang och enastående förmåga att tolka musikens innersta väsen tar sig Rasmus Jönsson Hansson långt över scenkanten. Det utsökta artisteriet och förmågan att fånga publiken gör att vi längtar efter att följa hans framtida musikaliska äventyr. Utan tvekan blir vår vinnare en stark förebild för generationer av unga musiker.”

Finalen ägde rum på Malmö Live med Marinens Musikkår under ledning av Alexander Hanson fredagen den 20 januari och livestreamades på Facebook.

Se finalkonserten här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Med Blåsmusikpriset visar vi vilka fantastiska unga blåsmusiker och slagverkare vi har i Sverige. Tävlingen bidrar till att stärka återväxten inom blåsmusiken och extra roligt var det att se så många unga besökare i publiken, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska Akademien.


Om priset

Blåsmusikpriset är Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument och utlyses vartannat år. Tävlingen är nationell och juryerna för de tre kategorierna bleckblås, träblås och slagverk utser under höstens stipendieprovspelningar tre finalister. Dessa går sedan påföljande vår vidare till en högtidlig finalomgång med någon av landets professionella blåsorkestrar.

Blåsmusikpriset är instiftat av Nätverket för professionell Blåsmusik i Sverige. Vinnaren får framträda som solist med samtliga orkestrar som ingår i nätverket. Nytt för i år är den totala prissumman om 100 000 kronor där vinnaren tilldelas 50 000 kronor, medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera. Prissumman har möjliggjorts tack vare Annika och Gabriel Urwitz’ Stiftelse.

Läs om tidigare vinnare här.


Ansökan:

Blåsmusikpriset utlyses vartannat år. Förfarandet sker inom ramen för Kungl. Musikaliska Akademiens nationella stipendieprov. Träblåsare, bleckblåsare och slagverkare som uppfyller behörighetsreglerna för de nationella stipendierna kan söka.

Enligt bedömningsrutinerna utser juryerna för de tre kategorierna under höstens stipendieprovspelningar tre finalister. Dessa går sedan påföljande vår vidare till en högtidlig finalomgång med någon av landets professionella blåsorkestrar.

Nästa ansökningsomgång är i maj 2024.

Läs om tidigare vinnare här.

Läs om nätverket för professionell blåsmusik i Sverige här.

Blåsmusikpriset är instiftat av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige.

Nätverket består av följande ensembler och organisationer:

Blåsarsymfonikerna logotyp
Bohuslän Big Band logotyp